CRĂCIUNUL - Nasterea Domnului

CRACIUNUL IN POEZIA EXILULUI ROMANESC

 

Dintre toate sărbătorile crestine, Crăciunul a fost unul din cele mai frumoase motive de inspiratie în poesia românească din toate timpurile, atât în cea populară, cât si în cea cultă.

Venirea în lume a "Celui fără de început" a dărâmat templul păgânismului si a înlocuit sărbătorile fără de Dumnezeu de până aci, dându-le prin nasterea sa în umilul staul din Betlehem, un sens profund crestin. Lumina, invingea intunericul. Binele, răpunea răul, iar bucuria împlinirii unei profetii indelung asteptate, deschidea omenirii orizonturi largi spre noi sperante. Niciodată neamul omenesc n'a trăit o revolutie mai uriasă ca aceea ce s'a săvârsit in noaptea Crăciunului in Betlehemul Iudeii. Nasterea lui Iisus, a schimbat profund si definitiv sensul istoriei, dându-i un continut crestin: "Pe pământ pace, si între oameni bună învoire." Mesagiul acesta a cuprins sufletele multimilor. Le-a schimbat. Le-a transformat. Le-a dat speranta într'un viitor mai bun, in viata de aici si credinta nestrămutată in viata de dincolo.

In ziua de Crăciun, sărbătorim nu numai nasterea Dommnului si Mântuitorului nostru, ci însăsi schimbarea la fată a omenirii...

...In poesia Craciunului din lirica exilului românesc, ne întâlnim nu numai cu descrierea evenimentului din noaptea betlehemică, nu numai cu datinile si traditia noastră ortodoxă si românească, ci cu însusi sensul crestin al nasterii lui Iisus: dorul de pace, de libertate, de înfrătire între oameni. Depărtarea de tară si tragedia pe care greu încercatul nostru neam o trăeste din plin din cauza unei asupriri si tiranii cum n'a cunoscut încă omenirca, răbufneste vulcanic in aceste poeme de Crăciun. In ele, poetii nostri din exil vor să amintească omenirii libere, ca, in această zi mare, nu poate fi cu adevărat o sărbătoare a bucuriei depline pe care a adus-o Iisus prin nasterea sa, atâta timp cât dincolo de Cortina de Fier, milioane de oameni, nu au Crăciun. Nimicirea comunismului pe care ei o cântă si o cer in versurile lor, nu are nimic anticrestin. Ba dimpotrivă, ea se clasează pe linia de luptă a crestinismului împotriva materialismului păgân pe care-l propagă doctrina comunistă. Căci, nu trebue să se uite; venind in lume, Iisus dădea o lovitură de moarte culturilor păgâne, nimicindu-le din rădăcină. Si iarăsi, nu trebue sa se uite că, atâta timp cât comunismul materialist si ateu nu va fi distrus din rădăcină, nu va fi "pace si bună învoire între oameni." Crăciunul, ne va fi iarăsi Crăciun, abia atunci când comunismul va fi sters, de pe fata pământului. Coexistenta între bine si rău, intre lumină si întuneric, nu este posibilă!

NICOLAE NOVAC

Almanahul America, 1957

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE