Timp contra Timp

MIRCEA VULCANESCU: DESPRE RAZBOIUL ROMANESC

 .............................................................................

 Aceasta este pe scurt, istoria războiului românesc. Invătămintele ei pentru istoria patriei, sunt de cea mai mare importantă. Războiul este, pentru orice popor o grea încercare si cu prilejul lui ies la iveală toate însusirile bune, dar si toate scăderile lui.
    Războiul românesc a confirmat încă odată însusirile esentiale ale poporului românesc.
    El a vădit in tot timpul, admirabile însusiri de sănătate morală, inteligentă si răbdare ale paturii rurale a poporului român. Bine condus, echipat si antrenat, soldatul român a dovedit ca poate fi opus cu succes celor mai buni soldati ai lumii. Si din acest punct de vedere, trecerea echilibrului social al României pe seama păturii rurale, prin cele două reforme: împroprietărirea si votul universal, reprezintă o întărire a natiunii, mai ales dacă ne gândim că pătura tărănească, e pătura românească dominantă omogen, în toate provinciile.
    Clasa stăpânitoare, desi s'a dovedit mai putin rezistentă moraliceste, mai putin prevăzătoare si mai influentabilă, nu a fost mai prejos de misiunea ei. Vrednică de amintit este în deosebi abnegatia cu care pătura conducătoare românească, cu toate deosebirile de păreri, a stiut să subordoneze aspiratiile individuale, aspiratiilor colective, făcând front în jurul ideci de tară, renuntând la drepturile si privilegiile al căror sacrificiu era menit să asigure fericirea patriei si trecându-si mâna unii altora, în clipe grele, numai ca neamul să nu rămână nicio clipă descoperit în fata împrejurărilor.


«NOROCUL ROMÂNESC»


    Mai presus de toate însă, trebue amintit, ca factor dominant al victoriei, ceea ce s'a numit «norocul românesc».
    «Norocul» acesta nu trebue înteles ca un capriciu al întâmplării, ci ca un resort ascuns, care împinge toate asezările lumesti, spre matca firii lor adevărate.
    Pe planul existentei firesti si al faptelor exacte, el este o îmbinare de însusiri sufletesti, cu situatiuni locale si cu împrejurări istorice nemai întâlnite nicăeri. Este poate, îndârjirea cu care omul, apărând pământul tării îsi apără tarina proprie. E poate interesul vecinilor profitori, de a nu se lăsa unul pe altul să se'ntindă asupra noastră. E deasemeni, însusirea unui neam care nu face din stăpânirea lui un mijloc de asuprire a altora, ci un prilej de înăltare spirituală a omului si de dezvoltare liberă, in starea lui lăuntrică. Este poate mestesugul de a te apleca împrejurărilor, fără a renunta la înfăptuirea idealurilor tale. Este desigur, cumintenia de a te încrede sortii, unită cu îndârjirea de a nu renunta la nimic din ceea ce este esential fiintei tale. Este în sfârsit, răbdarea de a pândi vremea, până la ceasul împlinirii, unită cu neastâmpărul de a cădea cu greutate în cumpăna clipei hotărâtoare.
    Toate aceste virtuti ale pământului, ale omului, ale sufletului si ale întocmirilor vietii românesti de totdeauna, au contribuit, laolaltă, pentru a ne scoate biruitori din încercare. Unitatea geografică a pământului românesc, unitatea etnică a formelor de viată, a limbii, a obiceiurilor, in care trăeste imensa majoritate a acestui popor, au contribuit în aceeasi măsurã ca vitejia militară, sau ca abilitatea politică ce stie să folosească împrejurările, la înfăptuirea unitătii nationale.
    Astăzi, când asupra tuturor acestor lucruri se poate rosti o judecată obiectivă, cuvine-se să le pretuim pe toate, potrivit valorii lor si să căutam să le adâncim cunoasterea, pentru a le putea mobiliza din nou în ceasul în care împrejurările ar putea să ne ceară noui jertfe pentru apărarea lor.  Dar mai ales se cuvine să le adâncim si să le înflorim în creatiuni de bucurie si cultură umană, care să facă din felul si din firea omului românesc un îndreptar atât de temeinic, încât nicio vicisitudine a acestei lumi să nu-l mai poată sdruncina. Viata este încercare si luptă si nu izbutesc să stărue în această luptă decât popoarele care ajung să dobândească o ideie universală despre ele si o nădejde în eternitatea misiunii lor.


DREPTATEA DUMNEZEIASCĂ


    Si dacă se cade să deslusim norocul românesc, dincolo de planul îndreptătirilor văzute, un alt chip mai adânc, proectat în lumina veciniciei, vom spune că el apare ca un act de dreptate Dumnezeiască, o îndurare a Proniei ceresti fată de jertfele săvârsite de acest neam pentru împlinirea unitătii lui, nu numai în acest război, ci în veacul veacurilor; jerfe fată de care, fiecare, se cuvine să ne învrednicim cu tot cugetul si fapta noastră, ca de una din cele mai mari minuni ce ne-au fost date să trăim!

Mircea VULCĂNESCU

Discursul Contemporan, Tom I, Paris, 1977


Se pot observa ferestrele în formă de cruce (partea inferioară), cabana fiind construită în apropierea locurilor în care au fost descoperite osemintele multor soldati români căzuti în timpul primului război mondial pentru recucerirea Transilvaniei...


/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE