CONTROVERSE ACTUALE

CONTROVERSA DE LA C.N.S.A.S

 

Corneliu Turianu sau Ticu Dumitrescu la sefia CNSAS? Aceasta pare sa fie intrebarea care ne tulbura in momentul de fata. Sunt insa si voci demne de luat in seama care spun ca nici unul dintre cei doi nu ar merita o asemenea demnitate deoarece au colaborat cu fosta Securitate.

A colaborat Ticu Dumitrescu cu fosta Securitate?

Desi dovezi concludente nu au in acest sens, fostii colegi din AFDPR ai lui Ticu Dumitrescu sustin aceasta varianta.

Popilian Constatin si Gheorghe Jijie, presedintele si vicepresedintele Federatiei Fostilor Detinuti Politici au incercat intr-un interviu acordat pentru HotNews sa lamureasca motivele care i-au determinat sa paraseasca AFDPR-ul si sa se constituie intr-o noua formatiune.

 

Ei tocmai au castigat un proces impotriva lui Ticu Dumitrescu obligandu-l pe acesta sa dea jos firma de pe sediul AFDPR pe care scria "Uniunea Internationala a Fostilor Detinuti Politici", considerand acesta o uzurpare, el nereprezantand decat o parte a fostilor detinuti, fiind puternic contestat de FFDP tocmai pe motivul ca a colaborat cu fosta Securitate.

    Ce argumente se aduc pentru sustinerea acestor acuze:

1. La iesirea din inchisoare Ticu Dumitrescu este numit sef de santier in conditiile in care fostii detinuti politici abia isi gaseau un loc la munca de jos.

2. A fost decorat in 1983 cu Ordinul Muncii clasa a III-a, in conditiile in care acest ordin nu se acorda fara avizul prealabil al Securitatii si al Partidului Comunist.

3. Existenta unui act oficial al Directiei Generale a Sigurantei Poporului din 29 oct. 1949 (nr. 113/441) in care se cere Directiei a V-a de Securitate (cea care facea arestarile) ca Ticu Dumitrescu sa nu fie arestat deoarece acesta "constituie obiectiv in actiunea informativa a PNT-ului". Actul poarta semnatura colonelului de securitate Birtas Gh.

Ticu Dumitrescu a spus ca "obiectiv in actiunea informativa" inseamna in fapt ca el era urmarit de securitate pentru a putea fi descoperite legaturile din PNT si tocmai de aceea nu se dorea arestarea sa.

Profesorul universitar doctor Vladimir Iliescu, de la Historioche Institut RWTH Aachen, Germania, sustine insa ca actul arata clar ca Ticu Dumitrescu a fost colaborator. In cazul in care el era doar urmarit s-ar fi spus "obiectiv sub supraveghere" si nu "obiectiv in actiune informativa".

4. O scrisoare a sase ingineri, care au lucrat cu Ticu Dumitrescu pe santier, catre fostul presedinte al AFDPR, Latea, in care il acuza pe Ticu ca si-a format o adevarata retea de informatori cu care teroriza oamenii de pe santier.

Ei spun ca era un om limitat si care-i ura pe toti cei cu studii superioare avand pretentia sa fie si el numit inginer desi nu avea aceasta calitate, fiind impus in postura de sef de santier de partidul comunist.

5. Este acuzat ca a folosit adesea forta impotriva fostilor detinuti politici care nu aveau o parere prea buna despre el. Este dat exemplu actiunea din 2000 cand a blocat sediul AFDPR de pe str. Mantuleasa aducand in curte o armata de badiguarzi ce nu au lasat pe nimeni sa mai patrunda in sediu.

Conflictul a fost rezolvat partial doar cand ceilalti detinuti au venit insotiti de un maior de politie. Printre cei obstructionati atunci s-au numarat si doi cunoscuti parlamentarii PNTCD, Manea si Ionescu Galbeni.

5. Este acuzat ca se agata de scaun, fiind de 16 ani presedinte al AFDPR. Mai mult, cei doi interlocutori spun ca pozitia de presedinte ar fi fost obtinuta prin tot felul de mijloace neortodoxe.

Cazimir Ionescu a dezvaluit in emisiunea "100%" de pe Realitatea Tv ca mai multi membri ai CNSAS s-au hotarat sa-i ceara marti dimineata lui Ticu Dumitrescu sa lamureasca acuzatiile care i se aduc.

Impotriva lui Ticu Dumitrescu au fost scrise si cateva carti de catre fosti detinuti politici in care ii aduc acuzatii multiple.

    Corneliu Turianu a facut parte din aparatul de politie politica?

Nici actualul presedinte al CNSAS nu este scutit de acuze. In emisiunea "Romania la Raport" realizata de Andreea Pora la Radio MIX, cunoscutul cercetator istoric, Marius Oprea, a afirmat nici mai mult, nici mai putin decat ca Turianu a facut parte din aparatul de politie politica.

Consilierul primului ministru pe probleme de securitate, Marius Oprea, sustine ca noul presedinte al CNSAS, Corneliu Turianu, intra sub incidenta Legii Ticu, pentru ca a facut parte din angrenajul represiv al sistemului comunist. Oprea a afirmat ca alegerea acestuia in fruntea CNSAS este ca si cum s-ar fi pus „lupul paznic la oi".

„Domnul Corneliu Turianu are o intreaga cariera de justitiabil al statului comunist, de magistrat al statului comunist in spatele sau, inca din 1958. Si-a inceput cariera ca secretar al Tribunalului Popular al Raionului Caracal, ori in 1958 justitia era ultima spita la roata represiva a sistemului comunist.

Mi-e greu sa cred ca in lunga sa cariera care a inceput ca secretar al Tribunalului Popular al Raionului Caracal, a urmat apoi ca executor judecatoresc al aceluiasi tribunal, dupa stagiul militar, a fost apoi judecator al Tribunalului Raionului 23 August, judecator la judecatoria sectorului 8.

In 1971 a fost promovat la Judecatoria sectorului 1, deci in buricul Capitalei, dupa care a ajuns vicepresedinte la Judecatoria sectorului 8, de unde plecase. Judecator, presedinte de sectie la Tribunalul Municipiului Bucuresti din ’79 incepand. Intre 1979 si 1990 a fost presedinte de sectie la Tribunalul Municipiului Bucuresti", a declarat Marius Oprea la radio MIX FM.

In replica, Corneliu Turianu sustine ca nu este nici o rusine sa faci parte dintr-o familie de magistrati. Fostul judecator spune ca dupa 1990 nu era nevoie de nici un aviz, iar el a fost cel care l-a condamnat la 16 ani de inchisoare pe minerul care a intrat in 13-15 iunie in sediul PNTCD.

Ionut Băias

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE