DIN PRESA EXILULUI

C. Cernegura: AMINTIRI DIN ROMANIA

 

Rămasă departe, în urmă, lumea pe care am părăsit-o fără regret pentru absurditatile sale inegalabile, începe să trăiască, înăuntru-mi o nouă viată: a amintirilor. Si ceea ce altădată, acolo, nu putea sa provoace în mine altceva decât o stare de suflet apăsătoare, în care teama si tristetea se asociau cu mânia, devine încetul cu'ncetul motiv de destindere psihică, ba chiar de-a dreptul de amuzament. Dictatura e de la sine, un lucru absurd. Trăită direct, nu lasă loc meditatiei senine; apasă asupra simturilor si te face inapt de a prinde cu mintea sensul nonsensurilor. Cu totul altceva se întâmplă apoi, retrăind întâmplările cu memoria. Viata amintirilor este, prin excelentă, distractiva: se pierde încărcătura subiectivă de durere si ură, si se regăseste, în schimb, nota umoristica a amintirilor.

Absurdul vietii din tarile "socialiste" rezulta dintr'o contradictie fundamentala: aceste tări se autodefinesc libere si democratice pentru ca sunt... oprimate de dictatura proletariatului. De aici, o întreagă retea de inadvertente. Libertatea exista, nimic de zis, dar numai pentru cei care se supun orbeste. Literatura este mai liberă ca oricând să... laude regimul. Si asa mai departe. Dar astea sunt lucruri pe care toti cei care semnăm în aceasta revista le cunoastem în egală măsură. Nu are rost să insist. Să lăsăm spatiu liber memoriei simple, neinfluentate, necomentate. 

Ceea ce vreau să evoc în accste rânduri sunt câteva scene din Romania de după război; câteva tablouri ale "construcîiel socialiste". Fapte mărunte, dar semnificative. Si de-a dreptul absurde. De un absurd atât de desăvârsit încât ne-am obisnuit să-l credem doar de domeniul literaturii, ca fruct al inteligentei creatoare, al unei reelaborări artistice a realitătii, al inventivitătii scriitoricesti si nimic mai mult. Asadar, să însiruim faptele nude. Si să o luăm oarecum în ordine. In ordine cronologică.

Primul episod pe care vreau să vi-l povestesc este, într'un anumit sens, un episod "preliminar": se petrece spre sfârsitul războiului si este deosebit de semnificativ pentru atitudinea fată de om a regimului nou instaurat cu ajutorul hoardelor rosii ale lui Stalin si după exemplul lor "înăltător" în ceea ce priveste lupta împotriva burgheziei.

 

Ouăle statului

 

Ouăle pentru care tatăl meu a ajuns în închisoare nu erau furate. Acesta, ei da, ar fi fost un motiv pentru a-l aresta. Un altul ar fi fost acela de a fi pus în vânzare ouă stricate sau cu suprapret. Dar tata era un am cinstit. Nu fura ouă si nu le vindea. Atunci, barem, nici nu le cumpărase. Si l-au dus putin la răcoare tocmai de aceea: pentru că nu le-a cumpărat. Aceasta si numai aceasta i-a fast vina.

Era în 1947. România era răscolită de o teribilă criză economică. La dezastruoasele urmări ale războiului, se adăogaseră doi ani de secetă, după care izbucnise o inflatie nemaipomenită. Preturile cresteau de la o zi la alta. Pentru a stăvili inflatia, autoritătile luară măsuri. Intr'o zi, militienii in frunte cu câtiva magistrati luară cu asalt tarabele din piată. Unde li se părea că preturile sunt prea pipărate, confiscau marfa si-i arestau pe speculanti. Indărătul tarabelor se asezau ei însisi, asa cum se gaseau, ca să vândă produsele la preturi rationale.

In dimineata aceea, tata iesise, ca deobicei, la cumpărături. Pe o tarabă văzu o piramidă de ouă.

Luă unul si-l duse la ureche, să vadă dacă e proaspăt sau nu. Nu suna bine. Il puse la loc si se îndepărtă. (Văzuse că vânzătorul nu era un om oarecare, că nu prea arăta a tăran si nici a precupet, ci un domn distins, în civil, alături de care sta un militian în uniformă. Dar nu se oprise prea mult la aceste detalii.) După câtiva pasi, simti că cineva îl bate pe umăr.

- Vino cu mine!

Se întoarse si îl văzu pe militian. 

- Unde?

- La militie!

- De ce? N'am făcut nimic!

- N'a făcut nimic, i-auzi! Ia uita-te la el, nevinovatull ... Da' cu oul ăla ce-ai vrut să demonstrezi?

Tatăl meu se însenină. Zâmbi:

- Aaa... oul! Ce-am vrut să demonstrez? N'am vrut să demonstrez nimic Am vrut să văd, doar, dacă e prospăt. Asa se face de când e lumea. Dumneata nu le încerci la fel?

- Vorba! Iti spun eu pe dată ce-ai vrut: ai vrut să arăti că ouăle statului nu ar fi proaspete!

- Care ... ouă ale statului?

- Te faci că n'ai văzut „cine" vindea ouăle!

- ?...

- Tovarăsul judecător in persoană! 

- Si? Ce legătură are una cu alta? 

- Hai isprăveste, si vino cu mine! Am zis!

Si astfel, tata fu arestat. Si chiar dacă-i dădură drumul a doua zi dimineată, fapt este că unica zi de închisoare din toată viata lui a făcut-o din cauza unui ou ... al statului (!)

Absurd?

Nu prea. Absurdul (spun unii) e inventie literară. Asa dar, pătania tatălui meu n'a fost de un absurd, cum să zicem, normal, ci de un absurd special. De tip comunist.

Tata s'a stins acum câtiva ani. Si nu a murit de inimă rea, nu, Doamne fereste, dar ziua aceea, singura zi de inchisoare din viata lui, si-o amintea adesea. Si-o amintea si râdea. De-acum, intâmplarea aceea cretină nu-l mai supăra. Si-o amintea senin, cu un zâmbet în coltul gurii. Tata a murit de bătrânete. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Pedepsirea obezitătii

 

Trăia odată la Piatra Neamt (vreau să spun că mai trăia încă in 1944) un bucător foarte gras. Vina era, desigur, a meseriei sale, dar, oricum, era un defect. Un defect care destul de curând se transformă într'o tragedie.

Frontul se apropia. Pentru nemti, lucrurile mergeau de-acum prost, in fiecare zi anuntau că au efectuat o nouă „retragere elastică". Nordul Moldovei era deja evacuat. Când frontul ajunse la Iasi, începu evacuarea Moldovei centrale. Trenuri lungi, arhipline. Oamenii luau cu asalt vagoanele, intrau pe usi, intrau pe ferestre. Bucătarul nostru veni la gară si el cu ai lui, cu boccele si boccelute.

Dar era prea gras ca să mai poată găsi o portită de salvare. Vechile vagoone aveau usile inguste, si el nu izbuti să intre, oricât se chinui, nici pe usă si nici pe fereastră. Rămase resemnat pe peron. 

- Nu-mi purtati de grijă! Poate că luptele vor ocoli orasul. Si chiar dacă nu il vor ocoli, mă ascund eu bine. Ne vom revedea, ne vom revedea!

Nu s'au mai văzut niciodată, cu toate că focul luptelor ocoli orasul într'adevăr, si el nu trebui să se ascundă. Ori, poate, tocmai de aceea.

Odată rupt frontul la Iasi, rusii nu se opriră dacât in fata următorului sir de fortificatii, la vreo patruzeci de kilometri mai sus de Piatra. In asteptarea unei noi ofensive, care avea să rupă, desigur, si această linie de rezistentă, oamenii rămasi in oras (nu numai din motive de... obezitate, ci si din alte diferite motive) trăiră câteva luni destul de linistite. Bubuitul tunurilor se auzea ca un ecou depărtat, sufocat. Din când in când, două-trei avioane treceau pe deasupra orasului; o singură dată căzură trei bombe, fără să facă nici o victimă. Străzile erau pustii, găinile fără stăpân ciuguleau firele de iarbă răsărite printre pietrele caldarâmului, bucătorul gătea numai pentru el.

Intr'o bună zi, rusii porniră ofensiva finală. Intrară si'n Piatra Neamt. Intrară, să zicem, ca „prieteni si aliati", pentru că aproape simultan cu noua ruptură a frontului, la Bucuresti, o lovitură de stat răsturnase guvernul maresalului Antonescu si noul guvern incheiase armistitiul.

Prieteni si eliberatori, soldatii lui Stalin beau de stingeau, beau si cântau. Nu aveau, de fapt, intentii războinice, pentru că armistitiul schimbase starea civilă a românilor din inamici in aliati contra nemtilor. Voiau doar să-i învete pe noii lor învătăcei (românii) cum se face dreptatea socială. In curtea unei case văzură un om gras si bălan.

- Burjui! Burjui! Uite un burjui!

Porni o rafală de pistol-automat. Omul căzu la pământ. Un cadavru obez si bălan. Atât de gras că nu putuse, bietul, să intre pe usa vagonului. Dar nu suficient de gras ca să nu poată trece prin usa ce duce in lumea de-apoi.

*) Dintr'o carte în pregătire.

Cicerone CERNEGURĂ

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE