DIN CULISELE REALE ALE ISTORIEI

ATENTAT LA INTEGRITATEA TERITORIALA A ROMANIEI


Valter Roman  

  

Acest articol este continuare la Holocaustul (genocidul) evreilor împotriva românilor. Cerem 200 (două) sute de miliarde euro despăgubiri, Evrei vinovaţi de crime la adresa umanităţii şi Tratatul dintre România şi Ucraina în actualitate.

 Se impune să mai selectăm, din lumea bolşevicilor evrei, fie şi încă un nume. La tema pe care o evidenţiem, distrugerea integrităţii teritoriale a României. Ne-am oprit la Valter Roman. A acţionat cu toată hotărârea împotriva existenţei României ca stat. Asupra autenticităţii documentului  nu există nici o îndoială. Se află în arhiva Comisiei de pregătire a tratatelor de pace şi orânduirii de după război, înfiinţată în URSS, sub conducerea lui Maxim Maximovici Litvinov, locţiitorul comisarului [ministrului] Afacerilor Externe. L-am avut la dispoziţie din Scrisoarea către Petre Roman, scrisă de Tofic ISLAMOV, publicată în acelaşi timp, în Provincia, oct. 2000, anul I, nr. 6 (www. provincia.ro) şi în revista Novaia i noveisaia istoria, din Moscova. Înainte de prezentarea documentului, să reţinem câteva paragrafe din scrisoarea lui Tofic ISLAMOV către Petre Roman, care ne vor introduce în arhiva Comisiei Litvinov, pe care istoricul rus a studiat-o în amănunt:

“În ceea ce priveşte dorinţa Dumneavoastră de a păstra memoria tatălui Dumneavoastră, aici poziţiile noastre se despart principial. Memoria tovarăşului Valter Roman, activităţile şi faptele sale în orice caz, în situaţia istorică a anului 1940, nu necesită o reabilitare din partea nimănui, sunt ferm convins de acest lucru. Militarea lui pentru independenţa statului transilvănean porneşte din tendinţa de a îndrepta odată şi pentru totdeauna relaţiile celor două popoare frăţeşti care trăiesc în Transilvania şi în cele două ţări vecine, Ungaria şi România. El considera, deasemenea, că împărţirea Transilvaniei între Ungaria şi România în anul 1940 este o experienţa catastrofală a lui Hitler.

In fine să nu uităm nici că tovarăşul Valter Roman, tatăl Dumneavoastră, a fost un comunist educat în tradiţiile proletariatului internaţionalist ceea ce, la drept vorbind, astăzi nu este bine văzut nici la mine în ţară şi, probabil, nici la Dumneavoastră. Bine ar fi ca eu să greşesc în privinţa ţării Dumneavoastră. Consider că trebuie să ne mândrim cu poziţia de atunci a luiValter Roman în legătură cu problema referitoare la Transilvania şi nu să ne ruşinăm. În situaţia complicată a războiului mondial el a avut curajul să se înalţe deasupra intereselor naţionale, ceea ce îl face să fie respectat. Trebuie să fiţi de acord că nu oricine este capabil de aşa ceva.

Nu ar trebui să uimească pe nimeni faptul că ideea de a înfiinţa un stat independent transilvănean a fost afirmată alături de Valter Roman şi de către importantul savant şi istoric, academicianul Evgenii Vicorovici Tarle, lucru caruia în scrisoarea d-voastră i se acordă o mare importanţa. Menţionarea acestor două nume nu sună ruşinos nici pentru unul dintre ei şi nici pentru admiratorii lor [...] Este posibil ca el să nu fi ştiut istoria Transilvaniei în amănunţime precum Valter Roman care, provenind din Transilvania, vorbea în acelaşi timp limba română şi limba maghiară foarte bine. Dar repet, importante, hotărâtoare şi clare pentru E.V.Tarle, ca şi savant şi ca cetăţean şi activist al statului, în calitate de sfetnic al statului URSS, au fost interesele naţionale ale Rusiei, sau poate ca mai precis interesele ei geopolitice, ca şi mare stat european. De acest lucru vă puteţi convinge, dacă veţi citi foarte atent materialele Comisiei  Litvinov şi veţi compara conţinutul ei cu textul scrisorii lui Valter Roman.

Dar înainte de toate câteva observaţii despre acest lucru.

Apropierea victoriei Marelui Război pentru Apărarea Patriei a pus în faţa conducerii sovietice problema orânduirii păcii europene şi pregătirea proiectelor şi a tratatelor de pace pe viitor cu Germania şi cu sateliţii ei […]

La una din adunările Comisiei  (25 martie 1944), Preşedintele ei, locţiitorul comisarului Afacerilor  Externe, Maxim Maximovici Litvinov a concretizat ideile fixate în următorul fel: noi trebuie să păstrăm poziţia noastră fiind unica putere mare în Europa, şi această poziţie nu trebuie să o împărţim benevol cu cineva […]

Pentru susţinerea independenţei Transilvaniei, în afară de Tarle a contribuit şi un alt membru al Comisiei, Solomon Abnamovici Lozovski. Mi se pare, spunea el, participând la adunarea Comisiei din 29 iulie, că pentru noi ar fi mai bine să fim de acord cu înfiinţarea statului independent transilvan. Noi nu suntem cointeresaţi la întărirea Ungariei sau a României.  De ce noi ar trebui să întărim România? Pentru că în Transilvania există trei milioane de români? […]

În timpul discuţiei apare şi abordarea unei probleme principiale care se referă la rolul dreptului istoric (sau confruntarea lui cu factorul etnic) în rezolvarea problemelor teritoriale în Europa. În ansamblu, participanţii la discuţii, bineînţeles, dădeau dreptate factorului etnic, faţă de  cel istoric. Argumentând faptul că România trebuie să primească şi Transilvania de Nord, Şuriţ completează motivele sale principiale despre necesitatea evidentă de a lua în calcul factorul etnic, punând accent pe polemica noastră cu Polonia, care foloseşte acest argument istoric. Însă acelaşi argument etnic  nu a contribuit la rezolvarea problemei basarabene, reprezentând doar un interes academic. Problema teritorială a Basarabiei, disputată între România şi Rusia şi care a fost tranşată în 1940, a trezit în cercurile de conducere dorinţa confuză de a compensa într-un mod oarecare România pentru pierderea de teritorii. De aceea Şuriţ crede că restituindu-i României Transilvania, …noi vom pune o temelie trainică pentru dependenţa României de politica noastră. O astfel de perspectivă este reală, fiindcă Transilvania are fără nici o îndoială pentru România mai multă importanţă decât Basarabia.

In continuare oratorul a adăugat: Despre faptul că România şi Ungaria nu pot fi tratate la fel, cel mai bine ne confirmă istoria trecutului fostei Ungarii. Ne luând în considerare provenienţa ungaro-mongolă, întotdeauna a fost avangarda germanismului în sud-estul Europei şi unealtă de oprimare a tuturor popoarelor slave. În relaţia cu România, lucrurile însă stau exact invers.

Acest pasaj confirmă opinia noastră asupra incompetenţei lui Şuriţ în problemele istorice. Nu ştia sau nu dorea să-şi amintească de nenumăratele războaie din istoria Europei Centrale, în care maghiarii au luptat împotriva germanilor din momentul apariţiei ei în regiunile bazinului Dunării…Din fericire aceste argumente n-au avut ecou pentru participanţii la discurs… Mai competent în problemele istoriei, Litvinov contrazice aceste păreri, zicând: Tovarăşul Şuriţ greşeşte, gândindu-se că românii din Transilvania au visat numai la unirea cu România. Adevărul e că agitatorii din România  tindeau să influenţeze exact în această direcţie, dar în decursul istoriei românii din Transilvania cereau doar autonomie, ne mai sperând la independenţa Translivaniei…Aproape că exclud, susţine diplomatul sovietic, posibilitatea de a oferi Transilvania Ungariei, însă nu este o chestiune definitivă. Această variantă s-ar putea materializa,  dar într-o perspectivă mai îndelungată. Mai curând s-ar ajunge la un acord comun cu România în schimbul renunţării la Basarabia şi Bucovina, dar acest lucru se poate întâmpla numai cu anumite garanţii şi cu o anumită influenţă asupra viitoarei politici româneşti. Nu ştiu dacă vom putea să obţinem astfel de garanţii şi în condiţiile în care guvernul (român-nota lui T. I.) se va schimba, iar politica va fi alta. Dacă am reuşi să implementăm un control, alta ar fi situaţia. Dar până ce acest lucru nu se va înfăptui, rămâne posibilitatea separării Transilvaniei şi transformării ei într-un stat de sine stătător. Acest lucru poate fi provizoriu până în momentul în care noi vom putea ajunge la o înţelegere cu Ungaria sau România. Sau poate că va rămâne aşa timp îndelungat, având în vedere că acest mic stat va avea nevoie de ocrotitori, care poate fi numai Uniunea Sovietică, marea putere din apropiere…În viitor nu exclud ca Ungaria, România şi Transilvania să devină federale, dacă noi vom putea să influenţăm politica Ungariei şi României…Maiski, Stein, Manuilski făcând referire la această situaţie susţin ideea acordării independenţei Transilvaniei, refuzând propunerea de federalizare a României, Ungariei şi Transilvaniei. După părerea lui Stein crearea independenţei Tarnsilvaniei  este cea mai bună soluţie. Lozovski şi-a exprimat părerea personală într-o formă categorică: Se subînţelege că perspectiva alipirii Transilvaniei la Ungaria este exclusă.”

Reţinem în continuare aprecierile lui Tofic ISLAMOV asupra personalităţii lui Valter Roman:

„Din materialul documentar de mai sus este evident că ideile pe care Valter Roman le-a împărtăşit Comisiei Litvinov nu au nimic deosebi şi neobişnuit. Ideile sale se înscriu organic în ideologia politică ce domină capitala sovietică în perioada sfârşitului de război şi se armonizau perfect cu dispoziţiile politice  ale conducerii Uniunii Sovietice.

Mai sus am vorbit despre poziţia propunerilor şi opiniilor lui Valter Roman care au fost oferite adunării Comisiei Litvinov. Există însă între ele o diferenţă pe care  nu ar trebui s-o uităm. Ea constă în faptul că punctele lor de pornire erau diferite: comunistul român [Valter Roman] îşi construia ideile pornind de la interesele Transilvaniei, ale locuitorilor ei…Oamenii de stat sovietici însă întotdeauna au avut ca scop asigurarea siguranţei  ţării lor… Aici nimănui nu i se poate reproşa nimic.

Pentru a fundamenta corectitudinea interpretării noastre în legătură cu poziţia lui Valter Roman, voi oferi mai jos, într-o formă prescurtată, scrisoarea sa datată la 28. VII. 1944, care a intrat în Comisia Litvinov în data de 2.VIII.1944 şi care a provocat reacţii atât de vehemente, din partea  Dumneavoastră, domnule Petre Roman.

După ce la începutul scrisorii notase că s-a hotărât să-şi expună părerea despre problema Transilvaniei în ordinea dezbaterilor, Valter Roman scrie (stilistica şi ortografia originală se respectă pe deplin):

 

Scrisoarea lui Valter Roman către Comisia Litvinov

 

Luând în considerare toată greutatea, complexitatea şi specificitatea problemei Transilvaniei, consider că cel mai potrivit şi corespunzător element al acestei etape (de după război) este permisiunea înfiinţării independenţei (şi faţă de români şi faţă de unguri) Transilvaniei de la râul Tisa până la Carpaţi (hotarul care trebuia să fie garantat de Uniunea Sovietică, Anglia, America), care reiese din următoarele idei:

1. Ambele ţări care pretind Transilvania au participat în aceiaşi măsură în războiul de cucerire a lui Hitler. Pe cine să răsplătim cu alipirea Transilvaniei? (Tendinţa imperialismului englez este să aibă sub control Ungaria, incluzând şi Transilvania. In acelaşi timp, ne dăm seama că Romînia nu poate fi în viitor folosită de nimeni ca şi centru al intrigii antisovietice şi ca bază de atac împotriva URSS).

2. Componenţa etnografică. Între râul Tisa şi Carpaţi locuiesc într-un conglomerat români şi unguri (locuiesc aici saşi şi şvabi , care amintesc problema nemţilor de pe Volga, poate ca problema dată ar putea fi rezolvată pe aceiaşi cale).

3. Independenţa economică. Transilvania (prin care noi azi înţelegem: Transilvania propriu-zisă, Banat, Crişana, Maramureş) reprezintă un întreg din punct de vedere economic. În perioada alipirii Transilvaniei la România industria ei era mai dezvoltată decât a acesteia.

( Reşiţa este cel mai mare centru metalurgic; I.A.R. cel mai mare centru aviatic, Astra cel mai mare centru al construcţiilor de vagoane, Dermata cea mai puternică uzină de prelucrare a pielii din Balcani).

Transilvania este foarte bogată în resurse minerale: cărbune, minereu de fier, cupru, mangan, aur, argint s.a.m.d. Ea are de asemenea, un potenţial agrar ridicat. Partajul construit de Hitler în august 1940 urmărind exclusiv interesele imperialismului german contrazicea raţiunile economice, istorice, naţionale şi etnografice; era ca şi cum ai tăia pe unul din gemenii siamezi, care nu pot să trăiască unul fără altul.

4. Rădăcinile istorice. Mulţi ani Transilvania a fost ţară independentă, cu propriul conducător, iar în secolele XVI şi XVII a jucat un rol foarte important în activităţile internaţionale. Ideea independenţei Transilvaniei are tradiţiile sale şi rădăcini atât printre români cât şi printre unguri. Evenimentele istorice mărturisesc despre viaţa paşnică a ungurilor şi românilor în Transilvania dealungul secolelor şi despre luptele lor comune îndreptate împotriva asupritorilor.

5. Transilvania a fost partea cea mai progresistă a ţării chiar şi atunci când aparţinea fie Ungariei, fie României. Mişcările revoluţionare ale ungurilor şi românilor au izbucnit de nenumărate ori în Transilvania. Muncitorii transilvăneni au fost mult mai organizaţi, decât în alte părţi ale Ungariei şi României. Mişcările muncitoreşti sînt mai puternice decât în Ungaria şi România. (13) Din toate aceste motive consider că independenţa Transilvaniei este o chestiune realistă şi oportună, corespunzînd intereselor progresiste din Romînia şi Ungaria. (Hotărârea definitivă pot să mi-o imaginez numai în cazul în care Bazinul Dunărean va fi sub tutela regimului sovietic).

Cu repect, Valter Roman

 

Născut în Transilvania, membru al Partidului Comunist Român.

Inginer-electric; fost şef al artileriei 35 (inter) divizii; în Spania (1936 1939) fost constructor de vagoane al uzinei din oraşul Calinin; colaboratorul lui I.C.C. I. (până la dizolvare): Redactor (Redacţia romînă în institutul nr.205 în timpul Ţ.C.V.C.R.(b), Moscova, 28.VII. 44.

Lux.com 265(14).

În încheiere repet încă odată acea impresie personală, care mi-am format-o în timpul citirii acestei scrisori: Valter Roman a fost comunist-internaţionalist, de asemenea patriot transilvănean. Numai în acest context poţi înţelege şi explica apropierea sa de problema transilvăneană. Sentimentele patriotice predominau asupra naţionalităţii, de aceea el este interesant ca personalitate.

13.În sârguinţa patriotismului local se vede că autorul exagerează rolul proletariatului în Transilvania. De asemenea e optimist în ceea ce priveşte aprecierea convieţuirii paşnice între români şi unguri, pentru că cele scrise de el nu se referă nicidecum la revoluţia maghiară din 1848-1849. Este însă adevărat faptul că aceste popoare au trăit paşnic sute de ani, iar în perioada otomană au luptat împreună împotriva asupritorilor, precum şi mai târziu, în secolul al XVIII-lea, împotriva absolutismului austriac.

14. AVP RF. Fond 06. (Secretariatul lui V.M.Molotov) Op. 6. Mapa 14”.

Nici Tofic ISLAMOV nu exprimă  realitatea, scriind că aceste popoare au trăit paşnic sute de ani s.a.

La comentariile lui Tofic ISLAMOV nu adăugăm altele. Cititorul însuşi le va face. Reţinem ura internaţionalist bolşevică  de care dă dovadă şi Valter Roman împotriva existenţei statale a poporului român, susţinând dezmembrarea statului naţional unitar român. Numai că  apăruse şi o altă scrisoare a lui Valter Roman, către M.M.Litvinov,  publicată de grijuliul său fiu, în volumele Le devoir de libertte, Editions Payot, 1992, Libertatea ca datorie, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1994 şi Libertatea ca datorie, Editura Paideia, Bucuresti, 2000 . Ce activitate voia să acopere? A tatălui său. Oare numai a tatălui său? I-o trimite de urgenţa lui Tofic Islamov, în anul 2000 şi o scrisoare cu antetul ministerului de externe, desigur semnată de ministrul de externe  din acel an, Petre Roman, revoltat, scriindu-i că dumnealui, Petre Roman, doreşte ca Tofic Islamov să înlăture nedreptatea istorică acceptată cu mare uşurinţă în cartea sa. Răspunsul lui Tofic Islamov este extrem de interesant. Din rândurile lui transpare suspiciunea că se afla în faţa unui fals. Nu  ştim ca Petre Roman să fi făcut proba autenticităţii scrisorii, aşa cum i-a cerut istoricul rus.

Tofic Islamov:

P.S. Vă sunt foarte recunoscător pentru copia materialului apărut în ziarul Ce soir din Paris, trimise de Dumneavoastră, şi mai ales pentru scrisoarea lui Valter Roman către M.M.Litvinov, de care noi nu am avut cunoştinţă, datată la 24 iulie, deci cu 4 zile înaintea datării din 28 iulie a scrisorii lui Valter Roman publicate în volumul nostru pe aceeaşi adresă. Noi o vom studia utilizând cele mai bune metode şi vom trage concluziile potrivite, dacă această scrisoare se va dovedi autentică. Ar fi necesar să avem o copie facsimilă, poze sau xerocopii, ceea ce din punct de vedere tehnic nu este greu de făcut. Motivele prealabile ale acestui scop se află în scrisoarea rămasă fără răspuns a Doamei T. Pokivailova. Împreună cu colegii mei eu sunt gata să mă întorc la problemă pentru suplimentul redacţiei noastre, dacă în arhivele ruseşti, sau cele româneşti, sau în arhive particulare s-ar găsi noi documente autentice referitoare la întrebările care ne preocupă. Înainte de aceasta avem nevoie de mai multe informaţii despre provenienţa materialelor epistolare, asemănătoare cu copiile trimise de Dumneavoastră, aparţinând, după cum spuneţi, domnului Valter Roman.

Sîmbătă, 19 august 2000.

Cu respect, Tofic Islamov

 

Efortul lui Petre Roman de al scoate din cauză pe Valter Roman a fost sortit unui  eşec total. Scrisoarea publicată de Petre Roman este din 24 iulie, iar cea depusă de Valter Roman la Comisia Litvinov, este din 28 iulie. Anulează orice altă „scrisoare” de dinaintea datei de 28 iulie.

Scrie Valter Roman: “Partajul construit de Hitler în august 1940...era ca şi cum ai tăia pe unul din gemenii siamezi, care nu pot să trăiască unii fără altul.” Câtă perfidie! Câtă ipocrizie! Proiectul său însemna spintecarea, tăierea în două a fiinţei poporului român.  Pe Valter Roman îl interesa revenirea nordului Transilvaniei, în Ţara Independentă Transilvania! Pentru frângerea României în două, conform planului său, nu este deloc îndurerat. Proiectul Independenţei Transilvaniei se înscrie în categoria celor mai grave crime la adresa umanităţii, la fel cu Pactul Ribentrop-Molotov, prin care Polonia a fost spintecată în două, iar o parte din teritoriul ei se mai află în afara Poloniei. Si omorurile colective, atrocităţile împotriva polonezilor, inclusiv deportările în Siberia. La fel cu Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care România a fost spintecată, iar teritoriul anexat încă nu a revenit la locul lui, în interiorul României. Şi asasinatele, arestările, torturarea, omorurile colective, atrocităţile împotriva românilor, inclusiv deportările în Siberia. La fel şi pătimirea Ţărilor Baltice. Nici o tresărire, când tot în 1940 URSS anexa Basarabia, nordul Bucovinei, Insula Şerpilor şi alte insule!

Sunt fărădelegi care vor fi supuse dreptei judecăţi, fără încetare, până când răul produs va fi îndreptat, iar adevărul se va statua şi în sânul poporului evreu..

 

Scrisoare adresată de Valter Roman

lui M. M. MLitvinov cu privire la Transilvania

 

(Scrisoarea publicată de Petre Roman)

 

Stimate tovarăşe Litvinov,

Datorită faptului că glorioasa Armata roşie continuă ofensiva sa strălucită, zdrobind trupele hitleriste, şi deci eliberarea României, a Ungariei şi a celorlalte ţări ocupate de Hitler, va deveni, sper, curând, o realitate fericită, doresc să vă expun în cele ce urmează un punct de vedere -pe care fireşte îl consider ca singurul just şi în concordanţa cu adevărul istoric –în legătură cu soluţionarea litigiilor de frontieră româno-maghiară, consecinţă a “arbitrajului” de la Viena din august 1940.

Pentru că odată cu răsturnarea clicilor fasciste din aceste ţări şi zdrobirea Germaniei hitleriste se va pune şi problema organizării păcii şi încheirii tratatelor de pace, consider ca deosebit de actual şi, totodată, şi extrem de important să informez guvernul sovietic despre anumite realităţi, pentru ca hotărârea pe care o va lua să se bazeze pe cunoaşterea cât mai precisă a situaţiei...

Este vorba de problema Transilvaniei.

Se propun diferite “soluţii”. Unii promovează ideea trecerii întregii Transilvanii la Ungaria, iar alţii sunt pentru menţinerea stat-quo-ului existent din august 1940 încoace (în cazul acestei variante se mai vorbeşte şi de un schimb de populaţie). Există şi alţii (în special unele cercuri anglo-americane, al căror purtător de cuvânt oficios, profesorul Macartri, a şi expus poziţia lor, dar şi unii transilvăneni) care emit ideea unei Transilvanii independente, încercând a transplanta în acest colţ al Europei exemplul Elveţiei.

Argumentele tuturor acestor purtători de cuvânt sunt variate şi unele dintre ele ar putea să şi impresioneze chiar, cum ar fi, de exemplu, argumentul că, datorită faptului că atât România cât şi Ungaria au purtat (poartă) război împotriva Uniunii Sovietice, n-ar “merita” nici una, nici alta să fie “răsplătită” pentru această atitudine şi, în consecinţă, fie că graniţa actuală ar trebui menţinută, fie să se creeze un stat transilvănean, independent atât faţă de România cât şi faţă de Ungaria.

Toate acestea nu sunt decât argumente, în cel mai bun caz, conjuncturale.

În afara acestor ”soluţii”, există, fireşte, punctul de vedere pe care îl susţine Partidul Comunist din România şi pentru care a militat în tot timpul războiului postul de radio “România liberă”, şi anume că soluţionarea problemei Transivaniei înseamnă anularea  “arbitrajului” de la Viena ( august 1940) şi reintegrarea Transilvaniei de nord în cadrul României.

În favoarea acestor teze ar putea fi invocate multe argumente, dintre care însă cel mai important mi se pare că este cel istoric.

Transilvania aparţine României, deoarece majoritatea populaţiei acestei regiuni istorice a fost şi este şi astăzi românească, deoarece poporul român a luptat secole de-a rândul pentru unirea Transilvaniei cu România, unire care s-a realizat în decembrie 1918.

Acestea sunt realităţi a căror neluare în considerare n-ar putea decât complica evoluţia lucrurilor (inclusiv desfăşurarea războiului în ultima sa fază), cât şi viitoarea aşezare în acest colţ al Europei, deşi participarea României la agresiunea contra Uniunii Sovietice este un fapt de netăgăduit, dar pentru care n-ar fi nici raţional, nici just să sufere un popor întreg.

Necesitatea aşezării Europei în siutaţia de dinainte de război (situaţie pe care a răsturnat-o prin forţă Germania Hitleristă), fiind unul dintre obiectivele coaliţiei antihitleriste, vine să completeze argumentaţia de mai sus cu caracter istoric.

Soluţionarea în acest spirit a problemei Transilvaniei ar face ca simpatiile pentru Uniunea Sovietică în România în perioada postbelică să crească nemăsurat şi să devină un motor puternic al unei apropieri şi al unei prietenii (dintre URSS şi România) pentru care luptă de mult comuniştii români.

În convingerea fermă că cele expuse vor fi de natură să contribuie la clarificarea problemei şi la soluţionarea sa în spiritul justeţei istorice şi al intereselor comune, vă salută respectuos

      Valter Roman

      24 iulie 1944, Moscova.

P.S. Am întocmit un studiu (mai mult cu caracter istoric) despre Transilvania, pe care, la nevoie, aş putea să vi-l pun la dispoziţie-V.R.

 

Scrisoarea publicata de Petre Roman, atribuită lui Valter Roman, nu are nici un element de autententificare. Tofic ISLAMOV, pentru scrisoarea pe care o publică, precizează cu exactitate (v.14) unde o pot gasi cei interesaţi.

Scrisoarea publicată de Petre Roman are o ţintă clară, după cum uşor poate constata oricine:

1. Soluţionarea litigiilor de frontieră româno-maghiară, consecinţă a “arbitrajului” de la Viena din august 1940.

2.Soluţionarea problemei Transilvaniei înseamnă anularea “arbitrajului” şi reintegrarea Transilvaniei de nord în  cadrul Romaniei.

Se impune să mai reţinem câteva cuvinte din scrisoarea lui Teofic ISLAMOV, către Petre Roman: “Este un lucru clar si pe înţelesul tuturor. După părerea mea această corespondenţă nu trebuie să fie un secret şi din cauză că Dumneavoastră, domnule Roman, în calitate de Ministru al Afacerilor Externe din România, cum este confirmat în textul scrisorii, doriţi nu numai să păstraţi memoria tatălui Dumneavoastră, dar să şi înlăturaţi nedreptatea istorică, acceptată cu mare uşurinţă în cartea noastră. O dorinţă lăudabilă de altfel.”

In scrisoarea publicată de Petre Roman, se acţionează pentru reintegrarea nordului Transilvaniei în România.

In scrisoarea publicată de Tofic ISLAMOV, Valter Roman acţionează pentru independenţa Transilvaniei.

Sunt două probleme diferite. Cu alte cuvinte scrisoarea publicată de Petre Roman nu poate înlătura “nedreptatea istorică” la care l-ar fi supus Tofic ISLAMOV, pe Valter Roman, prin publicarea scrisorii din arhiva Comisiei Litvinov.

Cât priveşte aliniatul “Transilvania aparţine României... decembrie 1918”, în mod evident pare a fi redactat după 1989, deoarece scrisoarea originală, de la Comisia Litvinov, este un atentat împotriva integrităţii teritoriale a României.

Scrisoarea publicată de Petre Roman are un stil total diferit de scrisoarea originală, ceea ce poate presupune că întreaga scrisoare e un fals. Petre Roman, deşi au trecut prea mulţi ani, de la ediţia din 1992, nu a făcut proba autenticităţii ei.

Gheorghe Gavrilă Copil

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE