MAJADAHONDA - 70 de ani dela Marea Jertfă
VIATA SI MOARTEA VITEJEASCA A LUI ION I. MOTA

   

  scrii despre Ion I. Mota, despre incercările vietii lui de luptător neînfricat pentru Cristos si Tară, despre viziunile lui de profet si mai ales despre sufletul  - atât de mare încât poate nu va fi dat niciunuia din istoricii lui sa-l cuprindă în slavă - este una din sarcinile cele mai grele pentru cei ce l-au cunoscut, l-au iubit, l-au admirat si i-au urmat îndemnurile cu o încredere fanatică, izvorîtă din convingerea ca nu au în fata lor un camarad, un prieten mai mare, ci un ales un deschizător de drumuri, un purtător de lumină în întunecimile unui veac.
   Căci acesta a fost Ionel Mota -cel dintâi legionar al Căpitanului- fratele lui de luptă cel mai apropiat si mai încercat.
   Si dacă totusi te încumeti să pătrunzi dincolo de această stavilă si să descrii ceeace este atât de greu de scris, o faci numai in credinta că viata si moartea de erou a lui Ionel Mota apartin de acum istoriei si că tu nu faci decât să redai - in cuvinte ce poate nu vor fi pe măsura acestui drum de lumină - desfăsurarea întâmplărilor.
   Căpitanul si Ionel Mota! Sufletul si creerul Legiunii! Fulgere ce au despicat negura întinării in care a fost îngenunchiat un neam; lumina ce a călăuzit tânăra generatie izbăvitoare; stele ce - de dincolo de moarte si totusi din miezul vietii - arată României Legionare drumul de iubire de neam si Tară, pe care trebue să meargă orice bun Roman, pentru a întoarce dela pieire Patria, această Patrie pe care  Ei au iubit-o pană la supremul sacrificiu.
   Ei ne sunt singura călăuză in viata pe care si noi - asa precum ne-au învătat - o dăruim Tării, din tot sufletul nostru, spre deplina biruintă a idealurilor pentru care au trăit si s'au jertfit.


*


   Pentru mine - ca pentru multi altii dealtfel - e o grea incercase să desprind si să caracterizez ceeace a fost si cum a fost primul si cel mai desăvârsit dintre legionarii Căpitanului.
   Pentru a face să se întruchipeze cât mai bine, din rândurile ce urmează, fiinta lui Mota, voi reproduce, de cele mai multe ori, însesi cuvintele lui, extrase din numeroasele sale scrieri, sau cuvintele altor oameni de seamă, ce au caracterizat anumite momente ale vietii sale.
   Fiecine va putea astfel să cuprindă cu sufletul lui - in loc de cuvintele mele - uriasa personalitate a viteazului soldat al Domnului si al Legiunii Arhanghelului Mihail, - a celui care a închis ochii apărând pană la ultima suflare, in Spania cea însângerată, Crucea pe care s'a răstignit Fiul Omului!


*


   La 5 Iulie 1902 - cam in vremea când Protopopul Ion Mota făcea să apară ,,Libertatea", gazeta ce a început lupta, pe care partida activistă a tineretului ardelean dela începutul secolului trecut, in frunte cu orăstianul Aurel Vlad, a dat-o pentru afirmarea drepturilor ramânesti in Ardealul încălcat - se năstea, la Orăstie, Ionel I. Mota, in micul oras românesc din Hunedoara, asezat la o mică depărtare de Sarmisegetuza si Grădistea - cele doua cetăti ce amintesc eroismul dac si măretia romană - oras care a devenit atât de cunoscut prin lupta tineretului activist dinainte de unire si prin actiunea neînfricată a Protopopului Mota si a fiului său.
   Bunicii lui Ionel Mota - atât după tată, cât si după mamă - erau preoti, aprigi luptători pentru drepturile neamului lor impilat si pasionati cititori de slovă românească. Tatăl Protopopului Ion Mota era preot in satul Nojag, si se numea tot Ion, iar tatăl mamei lui Ionel era preotul Nicolae Damian din Balse, ambele comune situate in Hunedoara.
   „Pentru a intelege personalitatea lui I. I. Mota, formatia sufleteasca, partea de contributie a hereditătii si influenta mediului natal, trebue să cunoastem o pagină din istoria Ardealului de odinioară.
   Eliminată sistematic din burguri, inteligenta românească din Transilvania s'a înclinat asupra poporului, a clădit casă trainică in micile orase de provincie, a păstrat legătura sufletească cu masele tărănesti, si toată osteneala ei s'a concentrat intr'o mare misiune culturală. Elementul de propagandă si de răspândire a ideilor in secolui al XIX-lea, - ziarul -, a înflorit într'o înfătisare cu totul particulară, si specifcă, in Ardeal. Ziarul ardelean este monitorul nationalismului, conducătorii lui erau intotdeauna intelectuali, animatori si luptătari pe baricade.
   Ziaristica ardeleană n'a cunoscut ceeace se cheamă zâzania de partid si a fost ferită de profesionalismul fără suflet al ziaristului modern. Ziarul ardelean era o foaie de cultură si de educatie sufletească, armă de luptă a nationalismului si un bastiment de rezistentă al inteligentei. Ziaristul se adresa poporului, masei de Români, si de aceea, pe lângă faptul că si-a păstrat un caracter pronuntat românesc, a fost ferit de infiltratia mercenarilor si a scribilor de prin orasele înstrăinaute.
Gheorghe Baritiu cu ,,Gazeta Transilvaniei", Aurel Mureseanu cu ,,Carpatii", părintele Ion Mota cu ,,Foaia interesantă" si ,,Libertatea", au dat această rânduială presei ardelenesti"
(1)

1) Nicolae Rosu: "Un ziarist de luptă: Ion I. Mota" - "Orientări in Veac", p. 255-256.
   După absolvirea scolii primare in orasul natal, Ionel Mota a urmat primele trei clase liceale la liceul unguresc ,,fögimnazium" din Sibiu, având printre colegi si pe Corneliu Georgescu, camaradul său de luptă de mai târziu.
   In 1915, după declararea războiului mondial, tatăl său - urmând politica instinctului national - trece Carpatii in tară, unde, alături de celălalt mare preot, Vasile Lucaciu, va duce lupta pentru intrarea României in războiul de desrobire.
   Cu mari greutăti trece si Ionel - împreună cu mama si surorile sale - in tară, unde îsi urmează cursurile secundare la Liceul Lazăr.
   Cumplitul refugiu îl duce la Iasi. Aici, intro colonie de scolari, alături de prietenul său Nicolae Stoicoiu, au fost la munca câmpului, in comunele Holboca si Cristesti din judetul Iasi, muncind pentru ostasii care luptau pe front. Inca de pe atunci tânărul Ion I. Mota începea să trăiască si să se jertfească pentru altii. Episodul de mai jos vădeste abnegatia si simtul lui de sacrificiu:
   De groaza invaziei inamice in Mo1dova, toti scolarii si supraveghetorii coloniei plecasera. Intr'o Sâmbătă, seara târziu, prietenul său, inginerul Nicolae Stoicoiu, înapoindu-se la colonia dela Iasi, îl găseste pe Ionel Mota singur. Uimit, îl întreabă cum de a mai rămas numai el acolo.
   ,,Nu vezi ca au plecat toti si că cei din jur - era un lagăr de prizonieri - ar putea să fure tot si să risipească întreaga noastră muncă?" - fu răspunsul sfiosului si frumosului copil blond de pe atunci.
   Departe de părintele sau - pe care Statul maghiar il condamnase la moarte si care acum făcea un drum destul de primejdios, prin Siberia si Japonia spre America, unde fusese trims in propaganda, de Statul roman - el a suferit, in timpul acesta, toate greutătile, lipsurile si durerile refugiului.
   După încheierea păcii, Ionel Mota îsi continuă studiile si-si ia bacalaureatul, la Liceul Sf. Sava, din Bucuresti, dând dovadă de multă inteligentă, seriozitate si putere de muncă.
   Mediul înconjurător, profesorii si colegii lui, precum si educatia nationalistă pe care i-o dăduse Părintele său, au desvoltat, aici in inima românismului, puternicul lui simt national si dragostea fată de Romania întregită, el devenind unul dintre reprezentantii cei mai străluciti ai tinerei generatii ardelenesti, care se înfrătea pentru totdeauna cu fratii din Regat. Pentru Ionel Mota cuvântul "regătan" n'a existat niciodată.
   "In zilele acestea de amărăciune - spune el într'un articol - am vrea ca un lucru să fie stiut: sunt încă ardeleni (mai multi decât îi afisează reclama zilei) cari se ridică pieptis împotriva acestor schimonosiri care uzurpă dreptul de a repezenta sufletul ardelenesc! Si declarăm cu hotărîre: Acesta nu e sufletul nostru! Ceeace, venind in numele Ardealului, amărăste de ani de zile pe Românul patriot, falsifica adevărul istoric si caută să desmostenească traditia patriotica, ideea natională cat de cat, stăpână până acum in politica si viata micii Românii, - acesta e ceva străin de sufletul ardelenesc adevărat".
(2).
2) Ion I. Mota, "Cranii de lemn", p. 96. 
   In toamna lui 1920, Ionel Mota pleacă la Paris, inscriindu-se cu o bursă de Stat, la Sorbona, unde urmează dreptul si stiintele politice. Bursa fiindu-i suprimată, e nevoit - desi si-a luat, cu succes toate examenele - să-si întrerupă studiile in străinătate si să se inscrie, in toamma anului 1921, la Facultatea de Drept din Cluj.
   Tânăr, ager, cumpătat si purtător al unui nume de mare autoritate in Ardeal Ionel Mota s'a distins dela inceput, in masa studentească, ca un conducător.
   In toamna anului 1922, el face cunostintă, la Cluj, cu Corneliu Codreanu - Căpitanul lui de mai târziu - care se înapoiase din Germania in urma izbucnirii miscărilor studentesti din tară.
   Iată cum descrie Ionel Mota - în articolul "Spasmul si concluzia lui" apărut in volumul comemorativ publicat de Centrul Studentesc "Petru Maior", din Cluj, cu prilejul împlinirii a 10 ani de activitate in Romania întregită (1923) - atmosfera de atunci, in care se oglindesc sentimentele si ideile de care era pătruns: "Esti gresit iubite coleg mai tânăr, dacă îti inchipui, despre cei din generatia noastră ca am fî niste făpturi exceptionale a căror imagine. necunoscută, trebue să ti-o alcătuesti in minte. Noi, in rapart cu românitatea, n'am fost ciudate exceptii, ci nimic altceva decât exemplarul, acum ceva mai în vârstă, al aceluiasi "românas" cu fată limpede si, ochi curati, pe care îl intâlnesti pretutindeni. Iar in privinta fetii sufletesti, la fel cu tipul rasei noastre: buni la inimă, milosi, cu o constructie spiritualistă (idealistă) si cu universala inteligentă românească.
   In consecintă:
   1) Nu am avut ură pentru nimeni.
   2) Nu ne-au făcut plăcere violentele contra color slabi si neapărati.
   3) Avem un dram de constiinta si de putere de stăpânire a patimilor si de cenzurare a faptelor.
   4) Nu ne erau necunoscute si neasimilate in suflet (daca mai era nevoie, fată de calitătile inăscute ale Românului) sau neintelese, curentele de idei "nobile si umanitare", predicate la toate răspântiile de ziare si literatură (cunoastem chiar si deviza „libertate, egalitate, fraternitate").
   5) Nu eram de loc dusmanii instructiunii universitare, ai cărtii si muncii, ai bibliotecii si laboratoarelor, nu eram nici codasi la examene si iubeam nobila liniste a studiului.
   Si totusi...
   Toamna anului 1922 a fost dezigur cea mai mohorîtă toamnă din câte s'au abătut vr'odată asupra Clujului. Toate nelinistile, apăsările si amărăciunile din lume se strânseseră par'că pe Feleac, pe Somes si, năpădind văzduhul s'au lăsat ucigătoare asupra orasului plin de studentii reveniti din vacantă. Mizerie, umezeală, criză de locuinte, căminuri supraocupate, pentru Români. Huzureală veselă, inmultire ingrozitoare, lipsă de griiă, pentru străinii deveniti sfidători. Prin colturi de stradă se auzea că in anul acela, la medicină, in anul I, Jidanii sunt de patru ori mai numerosi decât Românii,  Iar ai nostri oricât de putini erau, nu-si găseau locul si tihna. Si, pe lângă toate, Feleacul nu mai contenea să coplesească cu atmosfera aceea de plumb, care ne înneca... Nici un luminis pe cer, nici o mângâiere, o explicate măcar, sau o întelegere pentru sufletele noastre. Dela nimeni. Să nu fi îndrăsnit să pui cuiva (cuiva mare) in fata ochilor nelinistile tale, numărătorile peremptorii, argumentele, pornind dela criteriul national, căci deveneai băetas ridicol, care nu făceai decât să dovedesti că incă n'ai trecut prin Univeraitate (desi unii eram de vr'o 3-4 ani in ea), unde să fi putut învăta, odată pentru totdeauna, intelepciunea că: "nationalitatea e chestiune de vointă socială, vointă care prin reprezentantii societătii s'a declarat in sensul nationalizării Ovreilor, deci nu există azi o chestiune natională" asa cum o întelegem noi din numărătorile, umilintele si mizeriile noastre.
   Si ca si cum n'am fi avut destul cu noroaiele, frigul, lipsa de adapost si tot restul mizeriilor materiale si mai ales al mizeriilor morale si al nelinistilor din sufletele noastre curate de Români, veni într'o zi să ne gatuiască vestea sinuciderii unei studente evident româncă olteancă adusă de dragostea pentru Ardeal la Universitatea din Cluj. Iubite student regionalist (dacă mai existi), să mă crezi că era adusă de dragostea pentru Ardeal si de nimic altceva. Bursa n'avea, nici loc in cămin, nici rude. Căci doar a lăsat slavă scrisă ca-si curmă viata nemaiputând îndura mizeria. Când am urcat Feleacul cu convoiul mortuar (era întreaga Universitate la înmormântare) deasupra capetelor noastre triumfau in aceeasi blestemata atmosferă, toate duhurile de spaimă ale cosmarurilor. Ne biruiseră din nou, si mai crud.
   N'au mai trecut decât putine zile si, după noui si zadarnice plângeri, ironizate, fiorul primei vesti ne sgudui pe toti: medicinistii au rupt lantul gâtuitor, au isgorit pe studentii jidani din sala de disectie.
   In acest timp îl găsim pe Ionel Mota delegat al studentimii clujene in Centrul Studentesc "Petru Maior".
   La, 23 Decembrie 1922 Ionel Mota a făcut să apară, la Cluj - împreună cu Justin Iliesu, autorul Imnului Studentese - ziarul "Dacia Nouă" in care publică articolul „Cauza noastră e justă in ordinea morală si serveste progresul social".
   In acest articol justifică miscarea studentească, si încheie spunând: „Numers clausus" al nostru e moral si totodată serveste progresul societătii românesti. Cauza neastră e, asadar, dreaptă si sfântă.  Sfinte ne vor fi si sacrificiile. Lupta trebue s'o ducem înainte, cu perseverenta apostolatului si cu vitejia sufletelor alese, care stiu că nu este nimic mai nobil decât de a te uita pe tine si a te jertfi pentru aproapele năpăstuit",
   Asa a făcut Christos!".
   Iar în numarul următor gasim un alt articol: "Necesitatea nationalismului radical", prin care arată moralitatea luptei conforme cu dogma crestină.
   ,,Dacia Nouă" a fost - după fericita expresiune a camaradului dr. Nicolae Rosu - "prima alarmă ziaristică a miscării nationaliste care începea - sau, mai bine zis, se continua - cu o nouă generatie.
Articolele publicate acolo punctează primele etape ale unei bătălii care avea să se transforme într'o mare miscare politică. In vremea aceea I. I. Mota alăturea de marele lui prieten Corneliu Zelea Codreanu facea legatura sufletească a unei generatii, restabilea unitatea de miscare a noului nationalism si, prin scrisul său se alipea unei discipline intelectuale, care avea să justifice o serie de realizări practice.
(3)
   In primăvara anului 1923, in urma demisunii lui Alexa, fostul presedinte al Centrului studentesc „Petru Maior", care sustinea teza intrării la cursuri a studentimii, Ionel Mota a fost ales presedinte, desi traditia era ca acestia să fie alesi numai dintre studentii ultimilor ani. El devenise exponentul grupului format de Căpitan in toamna lui 1922, la Cluj, care sustinea că studentimea luptă pentru onoare si că „lupta va trebui dusă până la limita cea de pe urma a rezistentei"
(4).
   In calitate de presedinte al studentimii clujene, Ionel Mota se opune cu tărie încercărilor guvernului de a determina pe studenti să intre la cursuri, pentru care fapt este eliminat din toate universitătile tării, fără a mai fi reprimit vreodată.
   „Fiul celui care a suferit temnita Seghedinului si condamnarea la moarte din partea ungurilor, pentru atitudinea lui românească -nu se putea cultiva la căldura culturii românesti, pentrucă striga primejdia care ne ameninta si mai grozav din partea altui dusman: jidanii"!
(5).
3) Nicolae Rosu, idem, p. 256257.
4) Corneliu Z. Codreanu "Pentru legionari", p. 147.
5) Dr. Ion Banea, "Glasul Stramosesc", anul IV, Nr. 1.
   In acelasi an, sub impulsul curentului nationalist, a înfiintat ,,Actiunea Româneasca", împreună cu profesorii I. C. Cătuneanu, Ciortea, Iuliu Hategan, avocat Em. Vasiliu-Cluj, organizatie de luptă politică nationalistă, care a fuzionat mai târziu cu L. A. N. C.
   Tot atunci, a tradus, din limba franceză, "Protocoalele Inteleptilor Sionului", care sunt comentate de profesorul I. C. Cătuneanu si dl. avocat Em. Vasiliu-Cluj. Aceasta lucrare, de o considerabilă valoare pentru cunoasterea intregii actiuni subversive a jidovimii de pretutindeni, a fost tipărită in editura ziaruli "Libertatea", Orăstie, 1923, si purta următcarea dedicatie: ,,Autorii acestei editii românesti a Protocoalelor, inchină cu recunostintă lucrarea lor Studentimii Române, care, prin miscarea-i generosa din anii 1922-1923, ne-a trezit la realitatea provenită din „slăbiciunea, neprevederea si venalitatea noastră" (Costache Negri) si a stiut să transmită tuturor straturilor poporului român focul sacru al luptei fără preget împotriva Jidanilor cotropitori".
   In calitate de presedinte al Centrului studentesc "Petru Maior", ia parte la congresul conducătorilor miscării studentesti, care - fiindcă, autoritătile interzisese să aibă loc la Cluj - s'a tinut, pe ascuns, in zilele de 22-25 August 1923, la Iasi, la Mânăstirea Cetătuia si pădurea din Dealul Galatei. Cu acest prilej s'a proclamat ziua de 10 Decembrie ca sărbătoare natională a studentimii române si lupta împotriva partidelor politice, socotite ca înstrăinate de neam.
   Ionel Mota a fost ales atunci - alături de Căpitan, Ilie Gârneată, Tudose Pcpescu si dr. Ioan Simionescu, conducătorii centrelor studentesti dela Iasi, Cernăuti si Bucuresti - in comitetul care urma să dea directive de actiune întregii miscări studentesti in noul drum pe care pornise, sub directa îndrumare a Căpitanului.
   In cartea "Pentru Legionari" Căpitanul vorbind despre acest congres, spune: "Mă bucuram de toate hotărârile acelui congres, care era in spiritul vederilor noastre, dar mai ales pentru că in grupul nostru câstigasem un om: pe Ion Mota, presedintele Centrului "Petru Maior" din Cluj "
(6).
6) Corneliu Zelea Codreanu, idem, p. 147.
   Astfel, zi de zi, in vâltoarea uneia dintre cele mai cumplite lupte pe care a dus-o tineretul unei tări, s'a cimentat legătura sufletească dintre Ionel Mota si Căpitanul lui, alături de care, de acum înainte, va trăi si va trece prin toate încercările, va îndura toate suferintele si va urca toate culmile luptei nationale.
   In toamna anuilui 1923, situatia miscării studentesti devenind din ce in ce mai critică, din cauza opunerii guvernantilor de a satisface justele doleante ale studentimii, ca si din pricina coruptei si prigonelor pe care le indreptau asupra studentimii luptătoare, Mota se duce la Căpitan, pe Rarău.
   Iată cum descrie Căpitanul acest moment:
   ,,La Câmpulung a venit si Mota ca să mergem la schitul de pe Rarău al lui Petru Rares, muntele pe care il iubesc eu cu deosebire. Urcând Rarăul, Mota începe să-mi spună frământările lui sufletesti.
   -Studentii nu mai pot rezista in toamnă si decât o capitulare rusinoasă, a noastră a tuturora, după un an de luptă, mai bine să-i îndemnam să intre la cursuri, iar noi cari i-am condus, să terminăm frumos miscarea sacrificându-ne, dar făcând să cadă alături de noi toti acei pe cari îi vom găsi mai vinovati de tradarea intereseler românesti. Să ne procurăm revolvere si să tragem in ei, dând un exemplu groaznic, care să rămănă dealungul istoriei noastre românesti. Ce se va alege după aceasta de noi, vom muri sau vom rămâne toata viata in inchisoare, nu mai interesează"
(7).
7) Corneliu Z. Codreanu, idem p. 168.
   Ca o urmare logică a stării lor sufletesti, urmează complotul studentesc, in care Căpitanul s'a unit cu Mota si cei mai hotărâti dintre conducătorii studentimii: Tudose Popescu, Ilie Gârneată, Corneliu Georgescu, Radu Mironovici, Teodor Bandac si altii.
   In mintea lui Ionel Mota si a camarazilor lui, acest "complot" nu constituia decât suprema incercare de sacrificare a lor si pedepsirea celor vinovati, pentru salvarea onoarei, singurul lucru care le mai rămăsese. Dar, in urma trădării lui Vernichescu - agent secret al Sigurantei, cu nr. 696 - consfătuirea lor, in care se hotărâse executarea complotului, a fost suaprinsă de Politie in strada Uranus 23 A., acasă la N. A. Dragos.
   Din seara aceea a început, pentru Ion Mota si camarazii lui, o serie de lungi si grele zile, la Văcăresti. Complotul si curajul lor de a-si asuma intreaga răspundere a faptei, si de a înfiera atitudinea neromânească a guvernului - desi riscand 10 ani de temnită - a căzut ca o bombă in masele mari ale poporului românesc. Ideea lor s'a impus; Românii le-au luat apărarea, punându-i sub scutul lor.
   Vorbind de procesul care a urmat, Octavian Goga spunea: ,,Ce e mai interesant, însă, băietii dela Văcăresti erau într'o strânsă legătură de credintă cu zeci de mii de colegi de-ai lor, care la toate Universitătile înfătisează întreaga noastră pătură intelectuală de mâine, cu puternice ramificatii sufletesti pe suprafata tării. Aceste zeci de mii si-au manifestat zgomotos solidaritatea lor cu inculpatii pe care-i socoteau expresia unei simtiri unanime. Adăogati la avalansa considerabilă, faptul ca o întreagă pleiadă de fruntsi ai legilor s'au grăbit să ia apărarea celor de pe banca acuzatilor.  Procesul s'a judecat într'o radiatiune de caldă simpatie a celor prezenti, pledoariile au miscat asistenta până la lacrimi, iar juratii in unanimitate au adus verdict de achitare. Când s'a aflat sentinta, dela un capăt al tării la altul, o vie multumire a înseninat fruntile si in multe părti s'au produs manifestatii de aprobare.
   Adevărul e deci că nu ne găsim in fata unui fenomen izolat de infierbântare a câtorva singuratici, ci in plin curent de multime care angajează constiinta publică"
(8).
8) Octavian Goga, "Mustul care fîerbe", p. 74. 
   Desi când a plecat la Bucuresti el si depusese mandatul de presedinte al Centrului Studentesc „Petru Maior", studentii clujeni - in urma arestării sale - au ales un nou comitet, cu un vice-presedinte, lăsându-l pe Ionel Mota, fostul presedinte, la locul său de cinste si realegându-l presedinte in timp ce era in închisoare.
   In ziua de 13 Octcmbrie 1923, venerabilul său tată, Părintele Ioan Mota, venind să-si vadă fiul dus la puscărie de Români, pentru o cauză românească, a avut cu Ionel, in fata judecătorului de instructie, următoarea convorbire:
   ,,Doresc să stii, tată, că comunicatul guvernului, după care s'ar fi descoperit la noi un complot împotriva vietii mai multar ministri, nu e deloc adevărat! Noi n'am mărturisit niciodată asa ceva! Căci nu contra guvernului era îndreptată pornirea noastră. Si ma mir că guvernul, care cunoaste mărturisirile noastre, nu desminte acel comunicat. Il vom desminti noi, când vom avea putinta.
Pornirea, noastră era îndreptată impotriva dusmanilor cauzei noastre studentesti, care sunt in acelas timp si dusmanii tării si ai neamuluî nostru.
   - Dar, donrnule Mota, a intrerupt judecătorul de instructie, tatal dumitale a fost închis de repetate ori in temnită, de Unguri, pentru lupta sa natională; totusi, dânsul n'a pus mâna pe revolver, intru apărarea dreptătii sale!
   - A trăit in alte împrejurări, in alte vreniuri, cu alte vederi, - a răspuns Ionel. A pune mâna pe armă, de ce adică ar fi îndată asa de osândit? Dacă, domnule judecător, azi dă năvală la hotar o armată de dusmani din afară, mă mânati să-i împusc. Si cu cât i-oi impusca mai bine, îmi veti acoperi mai tare pieptul cu decoratii. Iar acum, numai că mă gândesc să ridic mâna împotriva dusmanului din lăuntru, si mă aruncati la temnită!
   - Acela e războiu după lege, acesta nu! - răspunse judele.
   - Prejudiciul, domnule judecător, e numai prejudiciu. Ducmanul din afară ce-mi face? Are să-mi răpeasca bunul meu, din tara mea. Dusmanul din lăuntru face acelas lucru, doar că stând linistit in scaune moi, aci intre noi, si chiar scutit de noi, ne răpeste zi de zi bunul si dreptul neamului nostru in casa lui! Si împotriva lui de-mi ridic bratul, e îndată o crimă!"
(9)
9) „Cuvântul Studentesc", 30 Ocombrie 1923.
   Când au luat hotărirea acestui complot, care trebuia să salveze onoarea unei generatii impilate, ei au jurat pe obuzele din transeele dela Mărăsesti si pe iarba crescuta din sângele eroilor in acele santuri.
   „Intr'o zi - spune părintele Mota - ne-am trezit cu el venind din Moldova (după congresul lor dela Iasi) si având geamantanul său mic de mână plin cu fiare ruginite. Ne-a dus si ni le-a arătat cu evlavie: „Uite, mamă, ăsta-i obuz din transeele dela Mărăsesti, asta e o jumătate de cască, pe care a purtat-o oarecare erou si ceva srapnelă dusmană i-a crăpat-o în două, cu capul lui cu tot; asta e grenată de mână, descărcată, iar asta, uite mamă, e iarbă crescută acolo, in transee, hrănită cu sânge de eroi. Mi-am luat-o ca „talisman" si o port la mine, ca să mă păzeasca de rău!... Si-i străluceau ochii vorbind de acele relieve culese din locuri sfintite de eroii neamului.
   Pe aceste lucruri se vede ca îsi făcuseră si jurământul lor, pe relicve dela Mărăsesti si pe iarba crescută din sânge de eroi...
   Si le-a inchis iară, ca lucruri sfinte, in geamantan.
   In zilele din urmă apoi si-a cercetat pe toti verisorii si rudele tinere, petrecând ceasuri întregi cu ei, jucându-se cu ei, povestind si numai lăsându-i de lângă sine, oprindu-i si la masă, iar seara îi făcea să se culce pe rând cu el, in odaia lui, - pe toti îi îmbrătisa atât de deosebit cu sufletul său, - fără însă a trăda prin un singur cuvânt ori prin o lacrimă că acestea sunt un ,,adio", in ajunul plecării sale, nestiind de-i va mai revedea ori nu".
(10)
10) ,,Libertatea" din 18 Octombrie 1923. 
   La 29 Martie 1924, trebuia să se judece procesul.
   In ajun insă, Mota - care era tot timpul foarte abătut, pentrucă avea credinta că, dacă nu rezolvă problema trădării, sacrificiul lor si lupta căreia se închinase vor fi campromise - cheamă la el pe Vernichescu si, din proprie initiativă, trage mai multe focuri de revolver asupra trădătorului, chiar in cancelaria închisorii.
   Pedeapsa trădării, in tara in care acesti oameni rămăseseră nepedepsiti, a răsunat pretutindeni.  Poporul a îmbrătisat din nou fapta presedintelui Centrului Studentesc din Cluj, care incăodată făcea dovada că, pe lângă un element de vastă cultură, era si o mare fortă morală.
   A doua zi, la proces - desi situatia lor se înăsprise - totusi juratii l-au achitat, exprimând astfel sentimentul tării întregi care vibra la toate manifestatiile tineretului nationalist.
   Au fost eliberati cu totii, afară de Mota, care a mai rămas 6 luni împreună cu studentul Leonida Vlad, cel ce-i adusese revolverul într'o cutie de bomboane.
   La interogator, Ionel Mota declară că „a săvârsit fapta în mod constient, căci Vernichescu făcea îndoita operatie de las trădător si de membru activ in viata studentească".
   "Gestul n'a venit dintr'o revoltă spontană a unei clipe - spune Octavian Goga - ci s'a urzit cu încetul, zi cu zi, noapte cu noapte, după dovezile palpabile ale prieteniei batjocorite. Studentul Mota a trecut printr'un lung calvar moral... Rob al ideii el îsi pierduse libertatea fără să murmure, până in ceasul cand l-a izbit in obraz trădarea.
   Un lucru e cert, studentul dela Văcărestă deschide o portită spre psihologia Ardealului nostru, in care, ca într'un cazan bătrân si ruginit, clocotesc patimi adânci. Treceti prin satele noastre, cântăriti putin ce e după privirea ingândurată a tăranilor, care adăpostesc mistere de demult? Duceti-vă la Orăstie, cititi gazetele populare ale Părintelui Mota de douăzeci de ani încoace, ori stati de vorbă două minute cu preoteasa acolo, la ea acasă. Veti întelege degrabă, că o lume aspră, tare in credinta ei, cu accente de energie nebănuită si cu note de austeritate patriarhală, e pe cale să-si strige evanghelia ei... Ei au escaladat veacurîle cu instinctele lor cu care nu se poate face nici un târg. Ei reprezintă religia natională fanatică si intransigentă, cea mai de seamă temelie a vietii noastre de Stat".
(11)
11) Octavian Goga, idem, p. 68. 
   Procesul lui Mota si Vlad - care constituie unul din marile momente ale miscării nationale - s'a judecat in ziua de 26 Septembrie 1924 la Curtea cu Juri din Bucuresti, în cadrul aceluiasi elan al întregei constiinte romanesti. care vedea, "in gestul lui Ion I. Mota un început de actiune in contra trădătorilor si o dovadă de sănătate morala. Gestul lui apărea ca o lumină in mijlocul vietii românesti, in care, veac de veac, luptătorii pentru neam au fost doborîti prin trădare".
(12)
12) Corneliu Zelea Codreanu, idem pag. 213.
   In fruntea pleiadei de fruntasi ai baroului care s'au grăbit să ia apărarea acestor bravi tincri, a apărut. însasi profesorul dr. N. C. Paulescu, a cărui înfătisare de savant cu chip de sfânt a făcut o mare impresiune si care a spus, intru apărarea lor, aceste cuvinte, rămase de atunci ca un catehism pentru noua generatie luptătoare:
   "Procesul de astăzi e, in realitate, procesul trădării, care e cea mai infamă dintre crime căci ea adaogă amăgirea vicleană si fătarnică, la cruzimea nelegiuirii. Ea întruneste sărutul lui Iuda cu răstignirea lui Hristos.
   In timp de pace, legislatiile crestine nu contin nici un paragraf penal destinat trădării. Si astfel, printr'un lapsus juridic regretabil, groasnica fărădelege, ce inspiră atâta scârbă, rămâne nepedepsită.
Cu toate acestea, nu încape indoiala asupra felului pcdcpsei ce se cuvine trădătorului, - deoarece  Dumnezeu a făcut ca Iuda să se pedepseaseă el insusi. Prin strangulare.
   Dar in timp de războiu trădarea de Natie se pedepseste, totdeauna, cu moartea.
   Ori, studentii nostri, si cu dânsii toată tinerimea, floarea României de mâine, se află in stare de războiu, cu o liftă de curând pripasită ce vrea să ne sugrume, ca să ne stăpânească tara.
Fiind deci in stare de războiu, ei au săvârsit un act de dreptate morală, incercând să pedepsească pe un vânzător al fratilor săi, care se sacrificau unei cauze sfinte.
   Poporul remânesc - ce le e adânc recunoscător pentru jertfa lor altruistă - asteaptă, cu nerăbdare, dela d-v. achitarea".
   In zorii zilei de 27 Septembrie, juratii - justitia populară - au adus un verdict de achitare, care a fost primit, in întreaga taxă, cu mare entuziasm, constituind înca un imbold in marea luptă ce era să fie dusă mai departe.
   Ion Mota părăseste închisoarea, după un an fără 13 zile. El se duce să-si vadă părintii, iar in drum se opreste la Cluj unde este primit cu multă însufletire de profesori. studenti si lumea româneasca.
   Cu această ocazie, Ionel Mota isi ia rămas bun dela camarazii sai clujeni, care, pentru meritele sale exceptionale, si tinuta sa eroică, il proclamă presedinte de onoare al Centrului Studentesc "Petru Maior".
   Incă din vremea când "complotistii" erau cu totii la Văcăresti - de unde le-a si rămas denumirea de „Văcăresteni"-, Căpitanul, împreună cu Ionel Mota, Ilie Gârneată, Corneliu Georgescu, Tudose Popescu si Radu Mironovici s'au legat - in fata icoanei Sf. Arhanghel Mihail să rămână uniti până la moarte, luptând pentru cauza neamului, sub protectia Ingerului care-i călăuzise in inchisoare si le dăduse in fiecare zi tărie. Astfel s'a pus temelia Legiunii "Arhanghelul Mihail".
   In biserica Văcărestilor, in afară de icoana protectorului Legiunii, dăinueste si astăzi, la mormântul unuia dintre ctitorii Văcăresti îngropati acolo, o svastică, pe care Ionel Mota a săpat-o in piatră, în momentele de reculegere când se retrăgea in biserică.
   Ca urmare a legământului făcut, Iasul a fost fixat ca centru al actiunii legionare, si cu totii trebuiau să se adune, după eliberare, in vechea metropolă moldovenească. De aceea, după ce si-a văzut părintii, si Mota s'a stabilit la Iasi.
   Desi eliminat din toate universitătile, d. profesor A. C. Cuza - decanul Facultătii de Drept - îl înscrie ca student la acea facultate.
   Dar după numai o lună de libertate, Ionel Mota este din nou arestat, impreună cu ceilalti Văcăresteri, la 24 Octombrie 1924, în urma pedepsirii de către Căpitan a călăului miscării studentesti, prefectul de politie de tristă amintire Manciu, si incarcerat la Galata, unde stă până la sărbătorile Craciunului.
   Viata in închisoare le-a fast iarăsi nespus de grea si, negăsindu-li-se nici o vină, după 11 zile de greva foamei si a setei, au fost eliberati, cu exceptia Căpitanului, care avea să colinde nenumărate închisori din tară, până la marele proces si răsunătoarea achitare dela Tuurnu Severin.
   Mota redactează atunci, din inchisoarea Galata, un memoriu către Regele Ferdinand, care a fost însusit apoi de către întreaga studentime.
   "Căci iniscarea natională, a studentimii confundându-se cu interesele de viata ale natiunii noastre, politica de înăbusire de miscarii îsemnează: Lupta guvernului cu Natia la ale carei interese a fost chemat să vegheze. Asa dar: in loe de a vindeca boala natiei, guvernul a crezut de bine, pentru potolirea lucrurilor să-si masoare puterile cu Natia însasi, crezând că o poate invinge si că, învingănd-o, ar ajunge la vreun rezultat bun. Această lupta trebue să înceteze si nu poate inceta decât acordând natiei libertatea nestânjenită de a-si apăra interesele, pe căile legale ce-i stau înainte.  Căci dacă lupta aceasta va continua, cum a inceput si se duce de doi ani de zile - natia fiind silita a se apăra împotriva loviturilor guvernului ei - sunt de neînlăturat desnodămintele cele mai dureroase, determinate de invincibile legi naturale. Căci legea conservării fiintei natiei pretinde neapărat ca natia să iasă biruitoare din luptele ei cu cei cari îi compromit existenta, - orice jertfe ar cere această victorie si peste oricâte desnodăminte dureroase ar trebui să sa treacă".
(13)
13) I. I. Mota, "Cranii de lemn". p. 49. 
   După eliberare, Ionel Mota ia conducerea taberei de muncă dela "Căminul Cultural Crestin" pe care Căpitanul il începuse când iesise dela Văcăresti.
   La 26 Mai acelas an, Mota aparc tctusi, alături de Căpitan si de ceilalti "Văcăresteni", in procesul dela Turnu-Severin, unde sunt iarăsi achitati, achitare ce constitue una din paginile cele mai glorioase din lupta tineretului nationalist.
   In August insă, Mota este din nou arestat, in baza legii Mârzescu, pentru ca, in fruntea unui grup de tineri ce lucrau la caminul dela Râpa Galbenă, făcuse o manifestatie de solidarizare cu studentul Urziceanu, cel ce incercase să pedepsească pe jidanul Grunspan, atentatorul la viata profesorului A. C. Cuza.
   După o lună de preventie, este condamnat la 2 luni inchisoare, împreună cu Emil Eremeiu, I. Sârbu, Al. Popovici si Casian Mihăilescu, care fiind încă elev de liceu, a fost condamnat numai la o lună.
   Pedeapsa si-o ispăseste in inchisoarea Galata, fiind prima condamnare pe baza acestei legi tariste, precursoarea noianului de legi pentru apărarea Statului cu care toate guvernele democratice, de atunci incoace, au incercat să salveze un Stat in descompunere, legi care sunt cea mai elocventă mărturie a monstruozitătilor juridice si a piedicilor puse in calea nationalismului, ce irupea vulcanic.
   In toamna aceluias an, după ce părăseste închisoarea, pleacă - împreună cu Căpitanul - la Grenoble, unde urmează cursurile Facultătii de Drept, al cărei mai întâi licentiat si apoi doctor a fost.
   In vara lui 1925, însoteste pe d. profesor A. C. Cuza si prof. dr. C. Sumuleanu la congresul antisemit mondial, care a avut loc la Budapesta. Aici reprezintă tinerimea românească, fiind chiar redactorul statutelor sectiunii tineretului mondial antisemit. Pentru prima oară, Mota emitea într'un congres mondial ideea infrătirii tuturor natiunilor crestine impotriva primejdiei jodovesti.
   In 1926, îsi face stagiul militar la Scoala de ofiteri de rezervă de Infanterie din Bucuresti, fiind si aici sef de promotie.
   Desbinarea miscării nationaliste, lipsa unei conduceri unitare si nevoia creării „omului nou" pe care-l propovăduia Căpitanul. au dus la organizarea in mod public a miscării initiate la Văcăresti, sub conducerea Căpitanului. La 24 Iunie 1927, la Iasi, alături de ceilalti Văcăresteni, Mota ia parte la actul solemn al înfiintării Legiunii Arhanghelul Mihail.
   Această despărtire de acei ce reprezentau lumea reformei nationale de metodă căldicică, pe cale democratico-parlamentară, incapabilă de a face fată voiniciilor guvernamentale si incapabila de a sgudui adâncimile sufletesti ale neamului, spre a-l ridica la lupta decisivă"
(14) este ceeace numea Ionel Mota: "duhul marilar rupturi de lumea veche înfrătită cu străinul dusman"...; "pornirea eroică in spirit de totala jertfa personala". (15)
14) I. I. Mota, "Cranii de lemn", p. 154.
15) Idem p. 151.
   De acum inainte Ionel Mota va avea sub conducerea Căpitanului, rolul cel mai preponderent in marile bătălii pe cure le va purta Legiunea sub semnul Arhanghelului.
   La 1 August 1927 apare "Pământul Strămosesc" - organ al Legiunii Arhanghelului Mihail pentru apăraarea pământului strămosesc". In primul număr, Ion I. Mota semnează, alături de Căpitan, Ilie Gârneată, Corneliu Georgescu si Radu Mironavici, articolul program al noii organizatii si care se termina cu deviza: "Fata, la dusman!".
   In acelas număr semnează articolul "La icoană", in care, facând procesul sistemului nenorocit de până atunci din miscarea natională, fixează principiile si năzuintele noii organizatii si termină cu manifestarea credintei in biruintă.
   In acest articol - reprodus mai tarziu in „Cranii de lemn" - găsim in forma lui initială, aceste cuvinte profetice: Credem neclintit si vedem in zare, in lungul căii noastre, nebănuite biruinti si minuni ceresti. Nu le anuntăm acum aci, pentru a fi crezuti deodată (stiu, că va fi poate chiar contrarul), ci pentru ca mâine, când ele se vor împlini, când asupra noastră se vor răspandi neinchipuite daruri ale milei ceresti aducătoare de mântuire, atunci să avem o dovadă ca le-am prevăzut si că le judecăm bine"
(16).
16) "Pământu1 Strămosesc" Anul I, No. 1. 
   Nu era decăt o prevestire a minunilor văzute de atunci încoace, pe care era să le trăiască Lgiunea prin toate încercările din care ea a iesit învingătoare.
   La 18 August acelas an, Ionel Mota s'a căsătorit cu d-ra Iridenta Zelea Codreanu, vrednica sa tovarăsă de viată. Cununia a avut loc in cadrul pios al Mânăstini Neamtului, in biserica istorica zidită de Stefan Domnul Moldovei, iar mica petrecere i-a urmat in mijlocul pădurii, in sunetul scripcii si fluerelor ciobanilor Tulan si Ursachi si al chiuiturilor vcinicesti. O adevărată nuntă românească!  Patruns de înalta lui chemare, mirele a spus ,,Eu nu vă voiu insela in ceeace asteptati dela mine".  Darea de seamă ce a apărut, cu acel prilej, in "Pamântul Strămosesc" dela 1 Septembrie, se termina cu aceste profetice cuvinte: "Fie ca toti cei legati de această nuntă, să se simtă mândri in viitor, atunci când mirele prin activitatea lui de mâine, va face ca aeeastă nuntă să fie istorică".
   La 8 Noembrie 1927 - ziua Sf. Arhanghel Mihail - a avut loc la Iasi, legământul primilor Legionari si primirea săcusorului cu tărână adusă din toate locurile unde sângele viteaz al Românilor s'a vărsat pentru apărarea pământului strabun. Ionel Mota impreună cu Corneliu Georgescu au adus tărâna dela Sarmisegetuza, tărână ce era rosie, simbolizând parcă sângele vărsat acolo din belsug.
   Mai întâi Căpitanul a depus jurământul, in fata lui Mota, primind din mâinile acestuia săcusorul cu tărână, iar apoi Căpitanul a luat jurămtântul lui Ionel si al celorlalti.
   Mota a inceput după aceea practica profesiunii de avocat la Siblu si-si continuă studiile de doctorat la Grenoble.
   In acest timp el colaborează permanent la ,,Pământul Strămosesc" unde articolele sale, adânc gândite si frumos scrise sunt sorbite cu nesat de noile falange legionare, care veneau să sporească rândurile primilor credinciosi din jurul Căpitanului.
   Ionel Mota este purtătorul de cuvânt scris al noii scoli eroice, doctrinarul - in conceptia cea mai înalta - al tuturar simtirilor si actiunilor pe care le înfăptuia noua oaste.
   Răspunsul său, tăios ca o sabie, se îndreaptă împotriva tuturor acelora care caută să zădămicească ori să coboare mersul miscării nationaliste sau să înlocuiască conceptia ei pur spiritualistă prin conceptia materialistă a "culturii izvorâtă din economie". Iar când vechii politicieni ardeleni caută - să pună in joc, din calcule egoiste si politice, unitatea Statului întregit sau să înlocuiască vechile credinte nationaliste si crestine, care se păstrase in zăcămintele sufletesti milenare ale Ardealului, - vervul lui Ionel Mota capătă sclipiri nebănuite. Respingând această nenorocită mentalitate, Mota - in glasul căruia se acumulase protestarea milenară a Ardealului pentru neam si glie - declară: "Acesta nu e sufletul nostru!".
   Neputând lua parte la ccngresul studentesc dela Oradea Mare, in Decembrie 1927, trimite o scrisoare, in care - după ce isi exprimă opinia asupra datoriei ce o au studentii fată de actiunea jidănească îndreptată asupra Natiei Românesti - spune intre altele: "Socotesc ca trebuc să se respingă categoric formula de a reduce pe student numai ia activitatea cărtii. Aceasta ar insemna nu numai contrazicerea traditiei istorice universale, ci, mai ales, a lipsi natiunea de concursul eforturilor curate si desinteresate ale tinerimii, care concurs totdeauna a fost esential in solutionarea problemelor capitale ale vietii nationale.
   ,,Majoritatea generatiilor de studenti trecuti prin universitate dela 1822 inecoace, si-a făcut o onoare si un angajament de viată din combaterea celei mai grozave primejdii nationae si mondiale din câte s'au abătut peste crestinătate: Judaismul criminal, distrugător al culturii si al organismului natiional... Căci să se stie ca onoarea si prestigiul de care s'a bucurat studentimea română până acum in fata străinătatii nationaliste, cât si în sufletele Rcmânilor, s'a datorat energiei viguroase cu care, in anii din urmă, a luat in piept pe monstrul stăpân al lumii: judaismul francmasonic si materialist", si încheie astfel: "...as vrea să contribui să ajungă si dânsii la această pozitiune de pace sufletească pe care n'o poate avea, in vremuri cumplite ca cele de azi, decât cel ce se razimă pe spadă, cu ochii la inamic, în asteptarea luptei pentru acel Imperiu ce pluteste deasupra noastră, observându-ne, ajutându-ne si mângâindu-ne"
(17).
17) „Pământul Stramosesc", An I, Nr. 9.
   In Februarie 1928 - comentând articolul din „Pământul Strămosesc" prin care comandantul legionar de mai târziu, dr. Iosif Dumitru, relata minunea cereasca întâmplată in închisoarea Cluj, unde chipul Mântuitorului a apărut unui grup de 11 studenti, intemnitati intr'o chilie a acelei inchisori - Ionel Mota publică, in revista „Pământul Strămesesc" articolul "...Isus apare'n închisori!".
   „Aparitia aceasta inseamnă începutul interventiei active a Divinitatii in problema apărării omenirii, in problema desrobirii Pământului de sub noua stăpânire a Satanei.
   Deocamdată interventia se reduce la asemenea fenomene emotive. Deocamdată Isus incepe prin a apărea in inchisori, spre mângâirerea luptătorilor antisemiti, strânsi in chingile de fier ale democratilor comisari regali. Ce veti face însă Dvs., arbitrii puterii politice, când puterea Celui cc v'a arătat că e cu noi va apărea, împotriva voastră si a prietenilor vostri buni in manifestări active si invincibile? Ce veti face? Căci, noi acestia, noi stim ce vcm avea de făcut! Cc arme si forte represive veti mai putea opune Supremei forte Atotputernice?".
   La 15 Decembrie 1929, fiind invitat de către Centrul Studentesc Bucuresti - primul centru in canre duhul nou al vremii pătrunsese mai adânc - tine o conferintă, la Cercul său de Studii, despre „Liga Natiuniler, idealul, viciile si primejdia ei", care apoi este publicată in Biblioteca Cercului de Studii al Centrului Studentesc Bucuresti.
   Documentată si expusă cu multă elocventă si convingere, in ea se întruneste spiritul rece al juristulai cu inima caldă si avântată a nationalismului crestin.
   Chestiunea Ligii Natiunilor era una din preblemele care îl preocupa mult pe Ionel Mota in acest timp. Ea era să facă, in 1932. subiectul tezei sale de dactorat "La sécurité, juridique dans la Société des Nations".
   Această lucrare - care astăzi, ca multe altele din lucrările lui Mota, se dovedeste a fi fost profetică - era atât de valoroasă, încât - desi mediul universitar era protivnic ideilor lui Mota, majoritatea prefesorilor fiind infectati de virusul iudeo-masonic - comisiunea examinatoare n'a putut decât să se supuna argumentelcr si logicei lui si să-i admită teza "cu mentiunea cea mai înaltă" si cu recomandarea de a fi comunicată tuturor celorlalte universităti din Franta, - mentiune care nu se acorda decât lucrărilor de cea mai mare importantă.
   Revenit definitiv in tară, Ionel Mota îsi continuă activitatea avocatială la Orăstie si Deva, fiind apărătorul tuturor năpăstuitilor soartei din istoricul judet al Hunedoarei, al cărui glorios renume este incălcat de stăpânirea finantei si industriei păgâne. Adesea, Mota lua drumul Bucurestilor, pentru a sustine in fata Curtii de Casatie drepturile câte unui românas sau să apere pe Căpitan si camarazii săi mereu implicati in procese de guvernele care căutau să impiedice mersul victorios al legiunilor verzi.
   Zi de zi isi continuă activitatea publicistică în "Pământul Strămosesc" si celelalte gazete legionare - vreo 17 la număr - care se inmultesc pe întreg întinsul tării, odată cu extinderea miscării legionare.
   Cum singur se definea, mai târziu, într'o autobiografie, "datoria îi cerea să fie un simplu ziarist.  Un ziarist luptător asa cum era in traditia presei cu adevărat românesti, in deosebi in Ardealul de pe vremuri".
(18)
18) I. I. Mota, "Cranii de lemn", p. 227. 
   Mutarea Căpitanului si a centrului miscării legionare la Bucuresti, obligă si pe Ionel Mota să-si părăsească preocupările de acasă si să se mute la Bucuresti, unde prezenta lui lângă Capitan era indispensabilă. Aici, ca sa-si poată asigura existenta, e nevoit să primească un post de avocat la Casa Autonomă a Monopolurilor, unde, prin cultura sa juridica si cunoasterea stărilor si legiuirilor de peste munti, aduce mari servicii Statului, mai ales in procesele C. A. M.-ului in Ardeal.    Recunostinta din partea Statului Roman democrat - pentru onestitatea si capacitatea cu care-l servea - era să o aibă mai târziu, cand - după procesul Gărzii de Fier - va fi înlocuit din slujbă desi instantele de judecată ii dau câstig. Mota n'a putut nici să invete in universitătile românesti, nici să ocupe un post in Statul Român.
   Stabilit in Bucuresti, Mota isi împarte timpul între munca grea ce trebuia să depună spre a-si putea întretine familia, pentru care avea un adevărat cult, si interesele superioare ale miscării. In jurul lui se grupează curând acea falangă de tineri intelectuali ce se incorporează in Legiune formând, împreună cu alte câteva elemente vechi ale Legiunii, cuibul „Axa". Pe lângă revista cu acelasi nume, in care Mota va publica atâtea din articolele lui strălucite, cuibul va fi si un laborator de studii si discutii al miscării. Mota era nu numai seful cuibului Axa, ci si spiritul rector al acestei valoroase publicatii.
   Iată cum înfătisează personalitatea si rolul lui Mota in acele imprejurări camaradul comandant Alexandru Constant, unul din cei ce colaborau atunci la "Axa": "...trebue s'o recunoastem leal: prin Mota noi am ajuns la inima Căpitanului, la încrederea desăvârsită in el. Mota a fost puntea între intelectualismul nostru livresc, sec si indiferent, si acest izvor de spiritualitate românească si crestină de sens, credintă si hotărîre. Pentru multi dintre noi, intrarea in Legiune a însemnat finalul unei exasperante crize psihologice. Ci meritul acestei tămăduiri revine întreg lui Mota"
(19).
19) "Cuvântul Argesului", Nr. 28-30.
   Rânduriile acestea arată cum nu se poate mai limpede că, pentru legionari Căpitanul si Mota au fost un singur duh divizat in două trupuri. Fiinta Căpitanului cuprindea si trăirea din Mota, fiinta lui Mota cuprindea si trăirea Căpitanului.
   Si când aceste trupuri au plecat acolo unde Dumnezeu le-a asezat, duhurile lor - redevenite iarăsi unul - au rămas ca un far spre lumina căruia se indreaptă Legiunea.
   Cine zice "Căpitanul!" evocă in acelasi timp pe Mota; cine zice "Mota!", cuprinde in acea chemare si pe Căpitan. Infrătirea din viată v'a urmat dincolo de moarte, Arhangheli ai României Legionare!
   Cumplita prigoană din Decembrie 1933 îl găseste pe Mota alături de Căpitan, nelipsit si credincios sfătuitor si indrumător al oastei legionare, care va trebui să trăiască cele mai grozave încercări, umilinte si schingiuiri prin care a trecut vreodată tineretul unei natii.
   In noaptea de 9-10 Decembrie 1933, după dizolvarea Gărzii de Fier, Ionel Mota este arestat si transportat in cazematele închisorii Jilava, celebrul "Fortul Nr. 13", care va deveni "Academia eroică" unde se vor cimenta caracterele noii Românii.
   Imediat Ionel Mota ia comanda zecilor de legionari întemnitati, impunând, cu personalitatea si temperamentul sau ferm ordine, disciplină si credintă nestrămutată, cu orice sacrificiu, in cauza românească ingenunchiată. Pe lângă grija de cele sufletesti, Mota trebuia să aibă si grija celor materiale. Tuturor el se devota, ca un frate mai mare.
   Din închisoare el adresează Suveranului, la 21 Decembrie, următorul memoriu: "Maria Ta, in dispretul tuturor legilor, subsemnatii membri ai "Gărzii de Fier" suntem încarcerati in închisoarea militară Jilava de 12 zile fără a se fi emis contra noastră mandate de arestare si fără a fi fost măcar interogati de vr'un reprezentant al autoritătii publice. Singura noastră vină este de a fi membri ai eroicei organizatii legionare.
   Reclamatiile scrise pe cari le-am înaintat justitiei (Primului Procuor al Tribunalului Ilfov cat si Procurorului general al Curtii de Apel Bucuresti) au fost, tot cu călcarea legilor, lăsate fără urmare.
Suntem astfel lăsati complectamente in părăsire de către cei chemati a ne garanta ocrotirea prevăzută de legi.
   Nu ne mai punem nădejdea in nimeni pentru a ne face dreptate. Iar incepând de astăzi declarăm în semn de suprem protest greva foamei, pe care o vom continua până la intrarea în legalitate sau până la moarte (fiind hotărîti ca violentei cu care suntem amenintati, să răspundem cu violentă in apărarea libertătii noastre de-a muri cu demnitate).
   Am dorit să Vă înstiintăm despre aceasta, Sire, numai pentru a avea multumirea, in zilele de suferinta si moarte in care păsim, de-a sti că ne urmăreste zi cu zi privegherea atentă a Regelui Românilor.
   Geamătul de revoltă si de chin ai tineretului românesc, torturat fără vină din ordinul si in interesul puterii judeo-masonice in toate inchisorile tării, este Sire, in acest ajun de Crăciun, adevăratul colind pe care batjocoritul suflet românesc îl îndreaptă către Măria Ta, care sunteti urmasul in scaun domnesc al lui Stefan cel Mare si al lui Mihai, suprem si răspunzător ocârmuitor al poporului românesc.
   Rămânem, Sire, ca totdeauna, devotati slujitori ai idealului neclintit al nationalismului românesc: Hristos, Regele, Natiunea".
   Alături de Ionel Mota memoriul poartă semnăturile lui Vasile Marin, Sterie Ciumetti, Mihail Polihroniade, Ion I. Zelea-Codreanu, Gh. Apostolescu; preotii: Duminică Ionescu, N. T. Georgescu-Edineti, Gh. T. Popescu, Virgil Ionescu, Andrei C. Ionescu, C. Popov, prof. Al. Vasiliu, Iacob Bârsan, Sergiu Torjescu, G. Jurgea-Negrilesti, Ion D. Rodeanu, s. a.
   Tot acum, din initiativa lui Mota se redactează in inchisoare "Axa", cel din urmă nurnăr, dela 23 Decembrie 1933, care vai fi confiscat si in care el scrie "Arestarea - act de guvernământ", din care desprind următoarele: "Noi - cei azi fără nume - să zicem deci: noi, cei din Oastea fără nume - noi nicicdată n'am conceput România legionară de mâine ca un Stat autoritar limitat numai de bunul plac, ci ca un Stat juridic, pe principii juridice înnoite, limitat de o serie de regule precis determinate, justificat de un snop de scopuri clar si pe fată mărturisite. Niciodată n'am dorit înlocuirea democratiei constitutionale cu o dictatură a bunului plac".
   La 23 Decembrie legionarii au fost pusi in libertate cu exceptia lui Ionel Mota, care - împreună cu Sterie Ciumetti si Vasile Marin - au rămas până la 29 Decembrie.
   In acea teribilă noapte de 29 Dccembrie, Ionel Mota - liberat abia de câteva ore - n'a mai putut fi arestat, căci atunci, desigur, ar fi avut si el soarta lui Sterie Ciumetti.
   Mota a reusit si se sustragă vigilentei autoritătilor, care l-au căutat fără încetare până la inceputul lui Februarie 1934, când a fost arestat si, pentru a doua oară, întemnitat la Jilava. Chiar dacă n'ar fi fost prins, Mota avea intentia să se predea. Căci, cu mici exceptii, erau acum adunate la Jilava căpeteniile legionare din intreaga tară si Mota socotea ca locul său este printre dânsii.
   La Jilava, Mota este primit de camarazi cu mare entuziasm si imediat ia comanda tuturor legionarilar arestati, până la proces, când apare Căpitanul. Dat judecătii, alaturi de Căpitan si ceilalti camarazi, este achitat, la 5 Aprilie 1934.
   Din nou liber, Mota îsi continuă activitatea juridică si publicistică, apărând in toate procesele legionare, scriind la toate foile ce încep iarăsi să apară in tara. Reaparitia regulată a "Cuvântului Studentesc" in toamna lui 1934, îl aduce printre colaboratorii săi permanenti. Cuvântul lui Ionel Mota este un continuu îndreptar al noilor generatii studentesti, care mărturisesc in Mota un conducător spiritual, proclamându-l, in unanimitate, la congresul dela Craiova, din Aprilie 1935, presedinte de onoare.
   La 16-17 Deecembrie 1934, Ionel Mota participă - in calitate de delegat al "Gărzii de Fier" - la congresul anual organizat de Comitetele de Actiune pentru Universalitatea Romei", de sub presedintia deputatului italian Generalul Coselschi, la Montreux (Elvetia), la care au mai participat sefii miscărilar natonaliste din 16 State europene.
   Cu acel prilej, Mota a rostit următoarea cuvântare:
   „Domnule Presedinte, Domnilor Delegati,
   Problema in discutie, a realizării unei noi unităti, m'a preocupat in mod deosebit. Trebue să facem imposibilul pentru a evita ca lumea fascistă de maine să fie divizată in mai multe fronturi, cari să se lupte între ele. Problema universalitătii Romei trebue să ne preocupe din primul loc. Trebue să ne sfortăm de a găsi un teren comun de întelegere, pe care ar trebui să ne bazăm mâine.
   Tot asa cum a precizat d. Presedinte, noi nu putem spera decât că lumea fascistă de mâine va forma o unitate complectă din toate punctele de vedere. Nu trebue să ne fixăm scopuri prea largi si trebue să recunoastem dreptul fiecărui popor de a-si rezerva facultatea de privire a problemelor speciale, in cari noi nu vom avea dreptul să ne amestecăm. Insă, din alt punct de vedere, este perfect egal că, asupra marilor probleme internationale trebue să cădem de acord, fără a emite niciuna din marile probleme internationale, in sfârsit de a nu compromite unitatea fascistă de mâine.
   Nu voiu insista asupra legăturilor cari ne unesc, asupra conceptiei noastre unice de a accepta si de a aprcba corporatismul, astfel cum l-a conceput d. Mussolini, si care va fi aplicat de către fiecare Natiune, cu oarecari adaptări locale, tinând seamă de conditiunile particulare. Nu voiu insista mult asupra acestei spiritualităti noi, care ne este comună noua, însă eu vă propun de a desbate două probleme destinate a permite o mai perfecta unitate, probleme cari, in tot cazul, ar putea constitui un pericol pentru această unitate europeană de mâine a lumii fasciste".
   In continuare, Ionel Mota vorbeste despre diverse centre de initiativă, care studiază prblemele comune Fascismului, si despre necesitatea de a se pune de acord cu ele, invitându-le să participe la reuniunile viitoare.
   In ceeace priveste nevoia constituirii unui bloc european si mondial unic, Mota crede că, pentru a asigura această unitate, nu trebue să ignorăm nici una din marile probleme internationale, printre care prcblema evreiască, foarte gravă pentru anumite tări "si cu totul specială pentru România"
(20).
20) Comités d'action pour l'universalité de Rome. Reunion de Montreux, No. 16-17, p. 48. 
   Interventiei lui Ionel Mota, se datoreste faptul că, desi problema jidovească nu figura in ordinea de zi a congresului, ea a fost totusi amplu desbătută, examinarea ei fiind acum abordată pentru prima dată de către fascismul italian, care-si precizează pozita fată de ea, prin următoarea motiune, votată cu unanimitate:
   ,,Congresul, considerând că fiecare Stat, in virtutea principiului suveranitătii nationale, e singur competent să decidă pe teritoriul său asupra atitudinei pe care o va lua fată de cetăteni, grupari, rase si religiuni stabilite înlăuntrul său - tinând seamă de prescriptiunile legilor naturale si ale regulelor morale - declară ca problema jidovească nu trebue concepută ca o campanie de ură universală împotriva Jidanilor;
   Dar, cu toate acestea, considerând că in numeroase tări, anumite grupuri de Jidani exereită pe fată sau in mod ocult o influentă daunătoare intereselor morale si materiale ale Patriei si constituie un fel de Stat in Stat, profitând de toate drepturile sau refuzând să se conformeze la orice datorii, lucrând totcodată la distrugerea civilizatiei crestine, Congresul denuntă actiunea nefastă a acestor elemente si se angajează a o combate"
(21)
21) Comités d'action pour l'universalité de Rome. Réunion de Montreux, No. 16-17, p. 86-87. 
   Această motiune era cea mai strălucită consacrare mondială a ideilor lui Ionel Mota, pe care el le propagase încă din 1925 când fusese la congresul antisemit mondial, dela Budapesta.
   Dar nici la Montreux, Ionel Mota n'a fost scutit de anumite ofense din partea oficialitătii românesti, reprezentată printr'un mare personaj al politicii europene din acel timp. Felul in care Mota a înteles să răspundă acestor ofense a impresionat adânc întregul congres, care s'a solidarizat cu Mota, iar când acesta a amintit de suferintele tineretului român, congresul a păstrat o clipă de reculegere, pentru sângale nevinovat si curat al zecilor de luptători nationalisti români, ucisi pâna atunci.
   Reproducem aci scrisoarea pe care Mota a trimis-o atunci lui Nicolae Titulescu:
   „Domnule Ministru, astăzi după amiază, din plin congres al C. A. U. R. am fest ridicat de către agenti ai sigurantei elvetiene, condus la biroul politiei din hotel si supus unor cercetări amanuntite, care au mers până la stabilirea genealogiei mele si la examinarea credintelor mele politice ca si a întregii mele activităti din ultimii ani.
   Desigur, numai politiei elvetiene îi datorez faptul de a nu mi se fi luat amprentele digitale, după ce consemnându-se totul într'un interogatoriu scris, am fost cercetat asupra masurii in care as fi participat la asasinarea lui Duca si asupra întregii activităti a Garzii de Fier.
   După această cercetare politienească, am fost urcat, insotit de agenti de politie, in camera mea, unde fără autorizatie legală s'a procedat la o amănuntită perchezitionare a valizelor si camerei mele, in mod ilegal.
   Mi s'a spus ca se caută arme si munitiuni, din ordinul direct ai ministrului federal respectiv.
   Cum această atitudine ofensatoare si ilegală nu s'a luat fată de nici unul din membrii congresului, ci numai fată de mine, am convingerea că tot ce s'a intâmplat se datoreste interventiei d-v. - Iau act.
In tară străină, sensiblitatea natională e mai accentuată, de aceea, desi o înfierare publică a d-v. nu ar fi trebuit să mă indispună, tin să vă comunic cat de mult m'a durut pentru tara mea, cat de rusinat m'am simtit pentru România mea, atunci când comunicând congresului cele întâmplate (comunicare la care eram dator deoareee in mine fusese ofensat întregul congres) si de altfel fără să amestec în această comunicare persoana d-v. dintr'un sentiment de jenă ca Roman, si când congresul protestând cu indignare contra celor întâmplate si implicându-vă, pe d-v. ca responsabil - am simtit cum in revolta contra d-v. era pălmuită insăsi onoarea tării mele.
   E regretabil, in deosebi, că ati tinut să dati in spectacol, în fata reprezentantilor a 20 popaare, toată putreziciunea, morala a României vechi, care guvernează încă tara si se dovedeste astfel in fata străinilor toată infectiunea care stăpâneste in asemenea măsură această clasă conducătoare, încât e suficient ca un membru al ei să ia contact cu un strein sănătos - asa cum sănătoasă e autoritatea publică elvetiana pentruca infectiunea să fie tranmisă acestor streini cu atâta virulenta încât să-i poată determina la acte atât de ilegale, cum este o perchezitie domiciliară neautorizată de Justitie.
România de mâine, a noastră, tinerilor, care va înstăpâni cu siguranta si in curând, va sti să spele toate aceste ofense de pe obrazul tării.
   Aceasta si numai aceasta este satisfactia pe care o astept. (ss) I. I. Mota".
   In Aprilie 1935, constituindu-se Asociatia "Generatia miscării studentesti dela 1922", Ionel Mota este ales presedinte. Era consacrarea uneia din cele mai reprezentative figuri a generatiei noi, care a personificat si păstrat nestirbit patrimoniul moral al miscării studentesti, contribuind - prin cultura, caracterul si lupta sa - la biruinta ei.
   Cu acel prilej, Ionel Mota a spus următoarele :
   „si-ai despicat in doua istoria
   tăran de cremene
   Cum n'a fost altul sa-ti semene,
   Horia!"
              Aron Cotrus
   O despărtire între două lumi. 
   Aceasta a fost semnificatia miscării nationale studentesti dela 1922, aceasta a fost marea îndrăsneală, răspântia hotărîtoare căreia generatia noastră îi datorează aflarea marilor izvoare de vitalitate românească.
   Când această miscare va fi ajuns la biruinta, iar fata României se va schimba ca prin farmec, se va putea spune si despre tineretul acestei miscări studentesti:
   ai despicat in două istoria...
   Fericită sfărâmare a unei unităti de moarte, a unei solidarităti de înjosire".
   La cel de al doilea congres al Asociatiei, din 18 si 19 Aprilie 1933, Mota este reales presedinte. In metiunea pe care o redactează si care se votează in unanimitate, Ionel Mota, referindu-se la pregătirea unei noi actiuni de distrugere a miscării nationale, a spus, între altele:
   „Congresul exprixnă totodată hotărîrea sa, in numele generatiei tinere a miscării studentesti a ultimilor 14 ani, de a se apăra cu toată vigoarea unei legitime apărări împotriva acestor încercări, arătând tării intregi că această miscare nu vor putea fi înfrântă prin unul sau două asasinate, ori prin ineficiente disolvări, ci va putea fi înfrântă doar atunci când toate zecile de mii de tineri pe cari îi reprezentăm, vor fi fost coborîti in mormânt".
   La 6 Decemvrie 1935, Ion I. Mota este numit comandant al "Bunei Vestiri", ordin nou intemeiat de către Căpitan, pentru "Văcăresteni" si o parte dintre intemeietorii Legiunii: ing Gh. Clime, ing. Ion Blanaru si avocat Mille Lefter.
   Tot in primăvara lui 1936, Ionet Mota ia conducerea, efectivă a glorioasei „Libertatea", dela Orăstie, prin care veneratul său părinte a dus atâtea mari lupte pentru cauza românismului si prin care a îmbrătisat, cu atâta întelegere părintească, miscarea legionară, pentru care a suferit el, ctitor de tară intregită, batjocură si chiar inchisori.
   Desi nu e oficios, foaia capătă un dinamic caracter legionar.
   In acelasi timp Ionel Mota este purtătorul de cuvânt al duhului nou legionar, tinând o sorie de conferinte cu răsunet din oras in oras. "Nu de putine ori, între două trenuri - după cum spune Ion Banea - trebuia să redacteze articolele cerute de către diverse reviste si ziare sau să-si schiteze o noua lucraie"
(22).
22) "Glasul Strămosesc", An. IV, Nr, 1. 
   Căci in afară de "Cuvântul Studentesc", Ionel Mota colaborează regulat la "Revista Mea", "Cuvântul Argesului", "Crai Nou", "România Crestină", „Vestitori" - noua gazetă pe care o redacta Vasile Marin si care a fost suprimata după Nr. 4.
   In Martie 1936, Mota isi strânge o parte din articolele sale - răspăndite prin diferitele reviste si ziare - intr'un volum, intitulat "Cranii de lemn", editura "Totul pentru Tară ", Sibiu 1936.
   „Cranii de lemn" este cartea suferintelor si victoriilor tineretului românesc. Un catehism - alături de "Pentru legionari" - al tineretului românesc din acest veac.
   Din articolele cuprinse in acest volum se desprinde - pe langa puternicul schelet juridic si moral, pe care Mota l-a pus la temelia Legiunii - un spirit mesianic al Jertfei totale pentru binele altora, pentru Neam, pentru slujirea lui Dumnezeu, care îi vor duce mai târziu să-si dea viata chiar pe câmpiile Spaniei.
   La inceputul volumului Mota pus o Autobicgrafie (în loc de introducere). El poartă acolo numele Nutu Doncii - un nume simbolic, sub care era să apara cartea, de n'ar fi putut-o strecura sub propriul său nume.
   Se mai află in acel volum un articol intitulat „8 Mai", care - după propria mărturisire a lui Mota - i-a fost inspirat de jertfa si suferintele Nicadorilor. In afară de stilul impecabil si plin de nemărginită duiosie, Mota imortaliza in acele rânduri pentru generatiile ce vor veni, lupta dintre setea de viată a unei fiinte tinere si renuntarea totală si de bună voie la toate bucuriile, pentru un ideal.
   Pentru frumusetea si simbolul lui, acest articol a fost citit la catafalcul lui Ion I. Mota de comandantul Belgea.
   In legătură cu atacurile pe care unele ziare si fostii conducători le îndreptau contra legionarilor, Ionel Mota face să apară, in 1936, an manifest, din care extragem:
   "Tineretul nationalist, legionar, nu e nicidecum anarhic. El nu practica violenta in virtutea vreunui principiu nihilist si nici măcar ca metodă normală de luptă. Tineretul nostru e un tineret strâns legat de ideea de ordine, ordine morală in rândul întâi, ordine nationala in rândul al doilea, si chiar ordine legală. Dovada ca se prazintă de bună voie in fata autoritătilor legale spre a se supune prevederilor legale (pe care le-ar fi putut eluda).
   Tineretul acesta declară că îi sunt absolut suficiente cadrele legale pentru a-si implini misiunea sa istorică si pentru a birui.
   Dar atunci când cei inspăimântati de progresul normal si legal al luptei tineretului, concep ei cei dintâi si pun in aplicare ei cei dintâi scoaterea tineretului din lege, uneltind împotriva lui si întrebuintând cele mai perfide mijloace (disolvări, împuscări, uneltiri impoiriva vietii conducătorilor, cumpararea si încurajarea trădătorilor, etc.), mijloace cărora acest tineret nu le poate face fată pe căile legale, atunci tinem să se stie că noi nu putem sa ne resemnăm, acceptând înfrângerea noastră prin aceste lovituri imorale, ilegale si piezise, ci întelegem să răspundem cu toate mijloacele la care ne dă dreptul cea mai legitimă si mai sfântă apărare.
   Aceste afirmatii ale noastre pot fi desigur foarte usor răsturnate da către adversarii nostri, afirmând că nu sunt adevărate provocările despre care vorbim, atacurile infame, imorale si ilegale despre care ne plângem. "Voi ati început uneltirile si violentele", zic ei. Dar noi afirmăm, in fata lui Dumnezeu si a istoriei, că niciodată violentele noastre nu au fost decât legitime apărării. Inceputul ilegalitătilor si al violentelor a fost la dusmanii nostri. Dumnezeu si istoria vor decide asupa acestei chestiuni a prioritătii atacului nedrept si deci a justificării uneia sau a celeilalte violente.
   Iar dacă, pe viitor, acesti politicieni vor cu adevărat pace si liniste in tară, să binevoiască a se feri de piaza rea a ceasului când sunt tentati, spre a scăpa mai usor de adversari, să uneltească din nou împotriva vietii noastre, să ne scoată din nou din lege si din lupta egală si cavalerească. Si vor avea liniste si pace.
   Dar dacă violentele si uneitirile lor vor continua, vor trebui sa se izbească in plin de acest tineret care-si apără, chiar cu sălbăticie, misiunea si idealul său".
   Viitorul s'a însărcinat să dovedească cât de adevărate au fost cuvintele lui Ionel Mota.
   In August acelasi an îl găsim pe Ionel Mota in tabăra dela Carmen Sylva, muncind alături de Căpitan si ceilalti camarazi, cu aceeasi voie bună si entuziasm care făceau din taberele legionare un nesecat izvor de energie si muncă inchinată Patriei.
   Incercările regimului defunct de a zadarnici si această mare operă de educatie natională si insanatosire a tineretului nu lipsesc nici acum. In fata elanului năvalnic al tineretului care se înrola sub steagul Căpitanului, putreziciunea stăpînitorilor satrapi încearcă să creeze o diversiune, prin nefireasca organizatie a Străjii Tării, a cărei emblemă si educatie era de esentă pur masonică si care era să-si încununeze activitatea prin teatrala sinucidere a comandantului ei, în neputinta de a justifica miloanele risipite.
   Ionel Mota a adresat atunci Tarii o brosură, intitulată "Scrisoare către tineretul cuminte!', care constituia un drastic rechizitor al acestor incercări infame, - cuvinte ce au putut străbate oprelistile censurii si urmăririle politiei, ajungând până in cele mai îndepărtate colturi ale tarii.
   Inceputul crâncenelor lupte din Spania, dintre nationahsti si comunisti, cu toate ororile pe care acesti Luciferi moderni le deslănituie împotriva bisericii si civilizatiei crestine, naste in sufletul profund pios al lui Ionel Mota o mare problemă de constiinta: "Se trage cu mitraliera in obrazul lui Cristos! Se clatină asezarea crestină a lumii! Putem noi să stăm nepăsători? Nu e o mare binefacere sufletească, pentru viata viitoare, să fi căzut in apărarea lni Cristos?" spunea el în scrisoarea din urmă către iubitii si prea mult încercatii lui părinti. Si socotind că de rezultatul luptei din Spania depinde si soarta poporului nostru căci: "de va cădea Crucea la pamânt in Spania, se vor clătina temeliile ei si in România, iar comunismul, dacă va fi biruitor azi acolo, se va năpusti mâine asupra noastră"
(23), Ion Mota isi pregăteste o echipă de 6 comandanti legionari, dintre cei mai bravi si încercati, si, senin, la 24 Noembrie 1936 pleacă, pentru ca să moară, spre pământul Spaniei, care "nu e pentru inimile noastre un pământ străin", căci acum el s'a amestecat cu sângele scump al lui Ionel Mota si Vasile Marin.
23) Testamentul lui Ion I. Mota.
   Mai înainte de aceasta - ca la plecarea pe un drum fără întoarcere - el isi pune toate treburile in ordine, lasă cele din urmacuvinte pentru părintii săi venerati, pentru micii si adoratii săi copii, pentru sotia credincioasă si pentru Căpitanul său, pe care-l pretuia mai mult ca orice pe această lume, si se împărtăseste cu Sfintele Taine la 3iserica Sf. Ilie Gorgani.
   "Desi n'avea aprobarea Căpitanului să stea decât o lună, după ce predau Generalului Moscardo - apărătorul Alcazarului - sabia de Onoare dăruită de Legiune, ei se angajează pana la sfârsitul luptelor in Legiunea Străină, cea mai exppusă unitate a trupelor spaniole de sub comanda Generalului Franco. Căci Mota - in sufletul caruia inviase toate virtutile dace din străvechea Sarmisegetuza - socotea că: "Omul doar n'a fost născut pentru a trăi numai decât un număr de nu stiu câti ani; ci pentru a se apropia de Dumnezeu, prin faptele vietii Sale"
(24).
24) Testamentul lui Ion I. Mota, p. 24. 
   Există oameni care s'au intrebat si se întreabă poate si acum - care a fost rostul plecării si jertfei lui Mota in Spania?
   Acestora le-a răspuns profesorul Nae Ionescu in prefata cărtii "Crez de Generatie" a lui Vasile Marin, camaradul întru jertfă allui Ionel Mota:
   "Ion Mota s'a dus să moară. Coborîse adănc in el incredintarea că mântuirea neamului nostru are nevoie de jertfa patetică a fiintei lui trupesti; si a plecat intr'o tran:figurată hotărîre; nu ca să lupte; nu ca să învingă luptând; ci pentruca, cu moartea lui, să calce moartea noastră. Dacă Mota s'ar fi întors nevătămat din războiu, bucuria omenească a noastră, a celor care l-am cunoscut, ar fi stat alături de îndoiala lui Mota, care se va fi gândit că, pentru păcatele cuiva, Dumnezeu i-a refuzat jertfa. Oricât de groaznic ar fi omeneste gândul acesta, eu sunt astăzi încredintat că, pentru mântuirea natiei noastre, Dumnezeu trebuia să accepte jertfa lui Mota, asa după cum, pentru mântuirea neamului omenesc, a acceptat jertfa mielului".
   Din drum, de pe vaporul „Monte Olivia", care-i ducea spre Portugalia, Mota scrie mereu pentru „Libertatea" lui draga, si apoi, chiar din iuresul războiului, el trimite mereu răvase dela legionarii români de pe frontul spaniol". Numerele "Libertătii"' de Crăciun si Anul Nou 1937, sunt aproape in întregime scrise de Ionel Mota.
   "Prezent" se intitulează publicatia care cuprinde ultimele lui articole scrise pe frontul spaniol si care au fost tipărite după moartea sa.
   Un amănunt induiosător esi acela ca tot timpul, atat pe vapor cât si pe front, Ionel Mota a dormit alături de V. Marin, lângă care avea să-si doarmă si somnul cel de pe urmă.
   La 1 Ianuarie 1937, Căpitanul numeste pe Mota, vice-presedinte al partidului "Totul pentru Tară" lucru care i s'a comunicat pe frontul spaniol.
   Indurând toate greutătile si mizeriile cumplitelor lupte din acel iad pămantesc care era atunci Spania, Ionel Mota si cu ceilalti 6 canmarazî ai săi se inrolează, ca simpli soldati in Bandera 6 Tercio, luptând cu tot devotamentul si abnegatia, ca pentru Tara lor. La groaznicile lupte dela 4-6 Ianuarie ce s'au dat in sectorul Majadahonda - Las Rogaz - El Pradilo, Mota cu echipa română au fost la inăltimea eroică asteptată dela ei, făcând fapte de rară vitejie, ceeace le-a atras felicitările speciale ale Comandantului lor.
   In ziua de 13 Ianuarie 1937, la ora 4,45 în cumplitele lupte dela Majadahonda, Ionel Mota a căzut cu mâna pe mitraliera, alături de nedespărtitul său camarad si prieten Vasile Marin, in fata satanicului foc bolsevic. De sub haina care acoperea pieptul sfârtecat al lui Mota, camarazii scot drapelul tricolor cu care era înfăsurat si-l astern peste trupurile lor.
   Nicolae Totu - unul din cei 6 comandanti legionari din echipa lui Mota - redă astfel acest tragic moment: "Ionel Mota a primit lovitura de obuz in plin, dar nu are nici măcar o zgârietură pe obraz, e senin si sfânt. Marin are răni numai pe fata si in partea stângă a pieptului. Trăsăturile lui par si mai bărbătesti acum. Intotdeauna Mota a fost sfântul viteaz, iar Marin eroul neînfricat. Mă uit la amândoi si-mi aduc aminte de articolul lui Ionel Mota: "Cranii de lemn". Da, cranii de lemn, acum.    In ele însă s'au frământat o lume, sperante, credinte, avânturi. Trupurile nu mai au viată, dar sufletele lor sunt cu noi, le simtim la tot pasul. Ele ne vor duce la biruinta finală. Sufletele lor vor misca steagurile noastre victorioase si din inăltimea lor vor binecuvânta jertfa noastră".
(25).
25) Nicolae Totu, "Insemnări de pe front'' pag. 128. 
   Asa a fost scris să moară: simplu, modest, luptând, ca in toată viata sa, "cu tot elanul si toată fericirea, pentru Cristos", pentru a împlini astfel voia destinului său, care-l chema: "a muri sfârtecat si chinuit, apărând Crucea si scânteia de adevăr pe care o avea in el", convins fiind că „oricât de puternic ar fi Satana, atunci când îl combati cu jertfirea chiar a propriei vieti, intervine Atotputernicia cerească si te face biruitor"
(26).
26) Ion I. Mota, "Cranii de lemn".
   Vestea acestei îndoite morti a căzut ca un trasnet asupra tuturor inimilor curate românesti, care urmăreau cu înfrigurare soarta legionarilor români de pe frontul spaniol.
   In dimineata de 14 Ianuarie, când sosise telegrama prin care Nicolae Totu anunta Căpitanului cumplita veste, mi-a fost dat - pentru prima oară de când îl cunosteam - să-l văd plângând pe Căpitan. Omul acela care in fata tuturor încercărilar năprasnice ce-i trimisese soarta rămăsese neînfrânt; Căpitanul, care - într'o grea împrejurare a vietii mele, la moartea tatălui meu - îmi spunea: "Fii tare; marile încercări ale vietii trebue si ne găsească resemnati si hotărâti sa primim dârzi toate loviturile", sub povara cumplitei dureri a mortii celui mai bun si mai drag frate de luptă, plângea.
   Pentru aducerea in tară a trupurilor camarazilor morti in depărtare, a plecat însusi Domnul General Cantacuzino Grănicerul, care facea acum pentru a doua oară acest drurn.
   Spania si Germania - pe unde a trecut vagonul mortuar - au dat onoruri militare acestor camarazi, - reprezentanti ai tineretului nationalist roman.
   In tară, dela Ghica Vodă, in tot drumul prin Moldova, si in Ardeal până la Orăstia natală a lui Mota, si mai departe până la Bucuresti, poporul si Legiunea au îngenunchiat in fata sicrielor lor.
   O procesiune impunătoare de cămăsi verzi - într'o ordine cum nu mai cunoscuse Capitala - a condus la biserica unde, înainte de plecarea pe front, primiseră Sfânta Impărtăsanie, pe cei care purtaseră vitejia românească in îndepărtata Spanie.
   Inhumarea lor la Casa Verde s'a făcut tot într'o fatidică, zi de 13 - 13 Februarie 1937 - fiind întovărăsiti in ultimul lor drum de întreaga Legiune Arhanghelul Mihail, cu care ocazie au depus acest cutremurător jurământ:
   "Jur in fata lui Dumnezeu.
   In fata jertfei voastre sfinte pentru Hristos si Legiune.
   Să rup din mine bucuriile pământesti,
   Să mă smulg din dragostea omeneasca,
   Si pentru Invierea neamului meu,
   in orice clipă,
   Să stau gata de moarte, Jur!". 
   Mai târziu, s'a înfiintat ordinul "Mota-Marin" format din cei mai viteji si mai neînfricati luptători pentru Legiune si Tară, iar Asociatia "Generatia Miscării studentesti din 1922" a luat numele lui "Ion I. Mota".
   In amintirea jertfei lor, Căpitanul a hotărît înăltarea unei mănăstiri la Predeal, unde trebuia să fie cimitirul de onoare al tuturor legionarilor căzuti.
   Legiunea va implini cât de curând această poruncă a Căpitantanului ei. Acolo vor dormi somnul de veci Căpitanul, Mota si Marin, Nicadorii, Decemvirii, si toate legiunile de tineri martiri.
   Si totusi - ca si Căpitanul - Mota n'a murit, Mota nu poate fi mort pentru noi. "Mă apropii de el si-i pun mana pe obraz. Il chem incet pe nume, in speranta unei minuni, a unui răspuns"...
(27) pe care zadarnic îl va fi asteptat Totu din partea lui Mota, la spitalul Donicellas Nobles.
   Căci după cum ne spune însusi Ion I. Mota
(28), "Răspund si eu astăzi, celor cari m'au iubit si care se îndurerează de plecarea mea trupească dintre ei:
PREZENT!
   Sunt cu voi, sufletul meu nu v'a părăsit".
27) Nicolae Totu, idem, p. 127. 
28) Ion I. Mota, "Prezent".

Andrei C. IONESCU
Almanahul CUVÂNTUL, 1941

 

 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE