1 DECEMBRIE LA CHISINĂU

1 DECEMBRIE IN BASARABIA...

 

R  E  P  O  R  T  A  J

de Cezarina BĂRZOI

In ultimii ani Romania sarbatoreste cu mai mult elan ziua de 1 Decembrie. Daca va intrebati de ce raspunsul e simplu. Nu mai sarbatorim de mult pe 1 Decembrie ziua Unirii si a reintregirii neamului, ci ziua Pro-TV-ului, ziua prostului gust si incepand de anul acesta si ziua nationala a manelelor. Oamenii sunt insa fericiti. Doar 1 decembrie e zi libera, poti manca in voie mititei impartiti gratuit de autoritati, poti savura un pahar de bere tot gratuit si poti asculta imnul national cantat in mod penibil de reprezentantii etniei rrome. Pe scurt asta inseamna astazi 1 Decembrie. Experienta ultimilor ani m-a facut sa parasesc Romania pe 1 Decembrie spre alta destinatie: Basarabia – Tara de dincolo de Tara.

Spre deosebire de manifestarile culinare si manelistice desfasurate in Romania, in Chisinau s-au putut organiza cateva manifestari in adevaratul sens al Zilei Unirii. Cine a organizat aceste manifestari? Ele au fost organizate de tineri basarabeni care realizeza faptul ca sunt de fapt romani si care isi doresc unirea cu Romania. In afara lor actiunile au fost facute de Miscarea Unionista din Republica Moldova, de Asociatia Istoricilor din Republica Moldova, etc. Actiunile au fost diverse desfasurandu-se in diferite locatii din Chisinau, cu un public ce a variat de la cateva persoane pana la peste 1000 in functie de actiune.

Am sa va povestesc pe scurt vizita mea in Chisinau si actiunile de acolo asa cum le-am simtit eu. Am sosit in Chisinau dimineata pe 1 Decembrie dupa un drum plin de peripetii si dupa certuri cu vamesii romani. Am avut o zi la dispozitie si o lista lunga de obiective si actiuni unde trebuia sa fiu prezenta.

Primul obiectiv pe care l-am vazut a fost Cimitirul German care se afla la iesirea din Chisinau catre Gratiesti. Cimitirul este de fapt un ansamblu arhitectural amenajat de urmasii soldatilor germani cazuti aici in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Intreaga zona a fost achizitionata de nemti si este intretinuta tot de ei. Intrarea printr-un mic culoar se deschide catre fostul camp de lupta strajuit astazi de o cruce de fier de care sta legat drapelul Germaniei. Jur imprejur grupuri de catre trei cruci se intind peste gazonul intretinut impecabil. In spatele crucii de fier cateva pungute de plastic, in ele fotografii ale celor ucisi. Nicaieri nici o inscriptie, nici un nume, cimitirul pare inchinat tuturor mortilor.

De la cimitir ne-am grabit inspre Parcul Stefan cel Mare unde se organizase o manifestare ampla pentru ziua Unirii. Am ajuns putin dupa inceperea actiunii, participanti: Miscarea Unionista din Republica Moldova, Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Asociatia AntiPact Riebbentrop-Molotov, presa locala si numerosi adepti. Preotii ortodocsi au facut o mica slujba, s-au depus flori si coroane, s-au scandat lozinci patriotice. Stefan privea de sus cum crestea numarul florilor si al adeptilor Unirii. Steagul tricolor era agitat cu putere si ziaristii se imparteau prin multime dupa interviuri. Ambasadorul era cel dintai vizat. Se citea Ziarul de Garda unde tocmai aparuse un articol despre Miscarea Unionista. Sarbatoarea a continuat in parcul Stefan cel Mare cateva ore.

Impreuna cu cativa prieteni am parasit Parcul indreptandu-ne catre Cimitirul Central Ortodox, numit si Cimitirul Armenesc. Acesti tineri organizasera o manifestare dubla numita "In ziua MARII UNIRI sa ne ajutam Aparatorii".  Prima etapa a actiunii a constat in omagierea adusa de tineri a ostasilor romani cazuti in lupta pentru unire si a altor eroi nationalisti. La intrarea in Cimitirul Armenesc se afla in partea dreapta un ansamblu de 41 de cruci sub care se odihnesc romanii morti intru credinta Unirii. Ansamblul este impresionant, in forma de cruce, aleile se intretaie pentru a lasa sa se vada de-o parte si de alta monumentele eroilor. Fiecare mormant a fost luminat de catre o candela si strajuit de o floare cu bentita tricolora. In ceata ce inca mai persista peste Chisinau lumina candelei ducea catre cer rugaciunile si multumirile noastre.

Tot in cimitir am mai vizitat trei morminte la fel de importante pentru lupta nationala. Pe sotii Aldea Teodorovici i-am gasit mereu impreuna si acoperiti de flori. Mormantul lor este identic cu ansamblul de la Cosereni locul unde au fost suprimati. In ambele locuri aceeasi cruce, aceeasi fotografie, aceeasi tristete. Daca vocea lor nu ar fi vibrat atat de tare si daca nu ar fi fost sugrumata printr-un asasinat politic cu siguranta ca in aceasta zi de 1 Decembrie ar fi fost alaturi de noi prin cantec si prezenta. Din pacate nu am putut lasa la mormantul lor decat o candela, o floare si un tricolor. Am plecat mai departe tristi si fara sa le dam ceea ce au nevoie: dreptate! Inca odata am avut senzatia ca asta asteapta de la noi, poate ca intr-o zi vom putea duce la locurile de omagiu inchinate lor in Cosereni si Chisinau vestea ca asasinul a fost identificat si ca plateste pentru moartea lor.

O cruce simpla, un mormant simplu dar cu o importanta cruciala: mormantul lui Anton Crihan, fost deputat in Sfatul Tari in 1918, unul dintre autorii Unirii ce se odihneste la mica distanta de sotii Teodorovici. Apoi un mormant magnific la fel ca cel care se afla sub lespedea de marmura neagra: mormantul lui Gheorghe Ghimpu. Ghimpu este cel care in 1990 a arborat steagul Romaniei in Parlamentul din Chisinau. Un gest unic infaptuit chiar in 27 Martie, ziua in care in 1918 Basarabia se intorcea in trupul firesc al Romaniei. La crestetul lui Ghimpu sta insasi harta Romaniei Mari din care se ridica mereu biruitoare crucea ortodoxa. Mormantul e plin cu flori, cu litere albe sta scris pe piatra lui: “Ne vom salva doar revenind la romanism si realizand reintregirea neamului romanesc”. Cata dreptate avea Ghimpu, neamul romanesc nu este definit de granitele politice, avem certitudinea ca in fata lui Dumnezeu ne vom prezenta impreuna cu intregul neam romanesc de pretutindeni si de la inceputul veacurilor. Insa nu ne putem consola cu aceasta certitudine, misiunea noastra este sa militam ca si aici in viata pamanteana sa putem merge impreuna ca neam romanesc si pentru asta ne trebuie Basarabia, fara ea suntem infirmi.

Intre timp la Liceul romano-francez Gheorghe Asachi incepuse conferinta dedicata Unirii. Conferinta a fost tinuta de Asociatia Istoricilor din Republica Moldova cu sprijinul Miscarii Unioniste. S-a vorbit deschis despre Unire, agresiv chiar. In sala au fost peste 200 de persoane. Toti marii istorici basarabeni au luat cuvantul, de asemenea tineri din clasele 11-12. In plus s-a recitat, s-au cantat cantece patriotice. In sala s-au impartit foi cu Apelul Miscarii - conducerea fiind prezenta acolo. Atmosfera era una de lupta si constientizare pentru necesitatea Unirii. Toti cei prezenti stiau ca sunt Romani, ca pamantul pe care isi duc zilele este Romanesc. In opozitie cu acesti oameni minunati care onoreaza numele de roman avem in Chisinau si o alta categorie de oameni. Isi spun si ei tot romani si spun ca militeaza pentru comunitatea romaneasca din Republica Moldova! Va dati seama ce monstruozitate au putut sa puna in statutul lor? O comunitate romaneasca! Prin aceasta formulare afirma cu claritate faptul ca nu considera Moldova pamant romanesc. Daca nu recunoasteti despre cine este vorba va spun eu: Forumul intelectualitatii romane din Republica Moldova, si au indrazveala de a se numi mari romani!

Conferinta s-a prelungit cateva ore bune timp in care eu a trebuit sa plec mai departe catre Filarmonica din Chisinau unde urma sa se desfasore cea de-a doua parte a campaniei  "In ziua MARII UNIRI sa ne ajutam Aparatorii". De data asta in prim planul actiunii s-au aflat veteranii de razboi. La Filarmonica a avut loc Gala "Festivalul Cântecului Patriotic Românesc". Acest concurs a fost initiat de cantareata Maria Sarabas cu ajutorul mai multor artisiti intre care Maria Mocanu, Arsenie Butnaru, Aurel Totolici, Victor Socaciu. Evenimentul a fost dublat de actiunile tinerilor de care va vorbeam. Veteranii au fost  adusi la spectacol gratuit, li s-au înmânat daruri si un ajutor banesc. Initiativa lor a fost cu totul deosebita aducand pace si bucurie in inimile eroilor care inca mai traiesc dar pe care oamenii si societatea îi ignoră.

Dupa concert am plecat catre sediul Miscarii Unioniste unde am avut o discutie cu dl Ilie Bratu, presedintele acestei noi formatiuni care intelege sa lupte pentru infaptuirea Romaniei Mari si care constientizeaza ca aceasta e singura optiune pentru salvarea Basarabiei in plan politic, economic si nu in ultimul rand spiritual.

Dupa o zi plina de drumuri si evenimente am pornit spre casa multumita de ce se petrecuse aici dar cu tristetea ca pentru moment prea putini locuitori ai Republici Moldova se mai considera romani. Pe drumul spre casa ma gandeam cu stupoare la faptul ca in toata ziua de 1 Decembrie, Iurie Rosca asa zisul nationalist roman nu a organizat nici o actiune/manifestare pentru aceasta ocazie. Putea sa o faca macar pentru a-si sustine imaginea de român, imagine bine creata de organele competente. Rosca se crede acum prea important ca sa mai joace rolul romanului nationalist si a preferat sa ne scuteasca pe toti de prezenta sa. Nu pot spune ca regret.

Trebuie sa mai spun ca in toate locurile Ziarul de Garda si-a facut simtita prezenta si ca sustine toate demersurile menite sa duca la intregirea tarii. Le multumim si le dorim putere sa reziste cat mai mult pentru ca avem nevoie de ei. 

 2005 a trecut si inca lupta noastra continua. Privim cu speranta catre 2006, sa fie oare acesta anul in care toti romanii ne vom numi fara teama ROMANI? Sincer nu cred, prea multe interese sunt in joc si oamenii prea putin pregatiti sa lupte si sa isi faca dreptate. Nu disperati! Candva acel moment va veni, vom ajunge ziua in care de 1 Decembrie vom sarbatori din nou Marea Unire. Pentru cel ce crede nelimitat ceasul acesta va sosi. Pana atunci trebuie sa ne rugam si sa luptam intru intregirea neamului romanesc si intru biruinta Romaniei Crestin-Legionare!

Cezarina Bărzoi

cezarinaioana@yahoo.com, tel 0726.384.375

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE