Asociatia P R E Z E N T

CORNELIU ZELEA CODREANU: PREZENT!

 

Cuvânt înainte

Neamul românesc a avut înaintaşi vrednici de pomenire: sfinţi, martiri, eroi, care l-au sfinţit pe drumul istoriei spre veşnicie şi i-au dobândit mântuirea prin nevoinţe, suferinţe şi înălţări. Între aceştia, Corneliu Zelea Codreanu (13 Septembrie 1899 – 30 Noiembrie 1938) îi este prin excelenţă Căpitanul. Prin viaţa sa, Codreanu nu a marcat numai o existenţă pământească personală, ci a repus neamul în condiţia de a-şi cunoaşte, înţelege şi urma linia misiunii să­dite de Dumnezeu în fiinţa sa, în care ţelul final e „Învierea... în numele Mântuitorului Iisus Hristos” (Pentru legionari, C.Z. Codreanu). Această perspectivă a fost deschisă românilor prin întemeierea, la 24 Iunie 1927, a Legiunii „Arhanghelul Mihail” – formaţiunea care prin simţire, unitate sufletească şi faptă creatoare a rodit în sânul neamului urcuşul duhovnicesc pe linia Bisericii lui Hristos. Fericit e neamul românesc că a zămislit Căpitanul şi Legiunea în secolul în care asupra lumii s-a abătut urgia antihristică sub forma bolşevismului. De sub povara munţilor de suferinţe milenare, suportând sălbăticia fiarelor sălbatice ce muşcau din carne şi suflet şi ridicându-se din mlaştina degradării umane aduse de secularizare şi cosmopolitism, românii au văzut lumina dumne­zeiască în cadrul organizat al Mişcării Legionare.

Generaţii după generaţii s-au încadrat în ordi­ne şi disciplină, prin cântec şi muncă în unitatea care aduce biruinţa. Jertfa – care e măsura creştinătăţii – a transfigurat viaţa neamului, proiectându-l la starea de „ecumenicitate naţională” (cf. Pentru legionari, C.Z. Codreanu).

Suntem la o răscruce a istoriei, în care forţele oculte lucrează taina fărădelegii, amăgindu-ne pe calea democraţiei, globalizării şi a perversi­unilor de tot felul. Vom trece peste toate spre a duce neamul pe calea mântuirii numai dacă vom auzi chemarea Mişcării Legionare. Astăzi, deşi împlineşte 79 de ani, Legiunea îşi păstrează „sfânta tinereţe” pentru că mai sunt români care să răspundă: „Prezent!”

Alcătuirea de faţă – sub forma unui acatist – s-a închegat din încredinţarea că, după o viaţă de luptă, Căpitanul s-a ridicat la trăirea sfinţeniei şi a ajuns în faţa lui Dumnezeu pe calea martiriului.

Printr-un gest firesc şi printr-o atitudine măr­turisitoare, Biserica strămoşească poate îm­plini „în aceste zile de întuneric, de urgie şi de satanică ademenire” dărâmarea „zidului de ură şi mişelie” (Cărticica şefului de cuib, C.Z. Codreanu), vestind lumii proclamarea lui Corneliu Codreanu în rândul Sfinţilor veneraţi de întreaga creştinătate, urmând a-i sfinţi Icoana, a-i alcătui Slujba şi Acatistul, pentru că este unul dintre fiii ei sufleteşti ce a binemeritat[1].

Numai astfel jertfa lui – bineprimită în cer de Dumnezeu – şi a miilor de noi mucenici odrăsliţi de binecuvântatul pământ al României va rodi în viaţa neamului şi în pământeasca lui vieţuire.

Apariţia acestui Imn dă de ştire că ne înca­drăm pe drumul pe care neamul românesc s-a aflat de atâtea ori în vremuri de restrişte, drum urmat şi de Corneliu Zelea Codreanu: strânşi în jurul altarelor, înţelegem că rugă­ciunea este „elementul decisiv al victoriei” (Cărticica şefului de cuib, C.Z. Codreanu), iar adăugând şi apelul la strămoşi nădăjuim ca Dumnezeu să ne dea biruinţa sub semnul Arhanghelului Mihail.

Această mărturie este făclia ce o punem în sfeşnic să lumineze destinul Legiunii pe ca­lea de mântuire a neamului, şi nu vor fi opre­lişti şi prigoniri care să ne facă să o ţinem sub obroc (Matei 5,15; 12).

Trăiască Legiunea şi Căpitanul!

Asociaţia Prezent!

 

[1] Prin canonizare se înţelege actul solemn prin care Biserica recunoaşte, declară şi aşează pe eroii adormiţi în Domnul ai dreptei credinţe în rândul sfinţilor pe care-i venerează. Cuvântul “canonizare” vine din grecescul canon – catalog în care se înscriau numele sfinţilor şi ziua trecerii lor la cele veşnice. Rânduielile consacrate de tradiţie şi practica bisericescă a Ortodoxiei stabileşte condiţiile de fond ale canonizării: ortodoxia neîndoielnică în credinţă; proslăvirea lui de către Dumnezeu, cel puţin printr-unul din următoarele daruri: puterea de a suferi moarte martirică, puterea de a înfrunta orice primejdii sau chinuri pentru mărturisirea dreptei credinţe până la moarte, puterea de a-şi închina viaţa celei mai desăvârşite trăiri morale şi religioase, puterea de a săvârşi minuni în viaţă sau după moarte şi puterea de a apăra şi a sluji cu devotament eroic credinţa şi Biserica Ortodoxă. O altă condiţie este răspândirea miresmei de sfinţenie după moarte şi confirmarea acestuia prin evlavia şi cultul spontan pe care i-l acordă poporul dreptcredincios, de la îndeplinirea acestei din urmă condiţii putând face excepţie mucenicii dreptei credinţe.

 

 Stânga: coperta lucrării (fată); coperta spate (dreapta)

 

 

F R A G M E N T

Condac 13:

 

O, Codrene, Căpitane, când vor cădea asupritorii şi toţi duşmanii vor plăti se va-mplini sentinţa dată, că: „în curând vom birui”! Şi-această biruinţă scumpă primeasc-o Domnul în altar, căci pentru ţara românească e jertfa Legiunii dar. Iar când va trâmbiţa Arhanghelul vei auzi cu Sfinţii cum neamu-nalţă-n Cer cântarea biruinţei: Aliluia!

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE